На гарячу лінію чернівецької ОПОРИ зранку, 18 жовтня, надійшло повідомлення від мешканців вул. Алма-Атинської, Проспекту Незалежності міста Чернівці про те, що невідомі в жилетках з написом “ГО "Майдан" Василя Забродського” здійснюють прибирання листя у дворах будинків та засипають ями гравієм, який попередньо завезли кількома машинами. Василь Забродський, як відомо, окрім того, що є кандидатом-самовисуванцем у 204 виборчому окрузі (місто Хотин Чернівецької області), ще й балотується на довиборах до Чернівецької міської ради за 17 мажоритарним округом, куди входить частина будинків на вказаних вулицях.

zabrodskyj

Нагадаємо, що 26 жовтня 2014 в 17 одномандатному виборчому окрузі відбудуться проміжні вибори депутата Чернівецької міської ради, історія з призначеннями яких може стати прецедентом в історії місцевих виборів в Україні (перенесення через відсутність фінансування тощо), про що ОПОРА раніше повідомляла.

Виїздом на місце події спостерігачем ОПОРИ зафіксовано близько двадцяти молодих хлопців в жилетках з написом “ГО "Майдан" Василя Забродського” та два трактори з банером з таким же написом без вихідних даних. На запитання спостерігача ОПОРИ, що люди тут роблять і чи отримують за цю роботу кошти, працівники відвертались, казали, що волонтери-студенти, що ніяких коштів за це не отримують, що прийшли допомогти тощо.

До студентів підійшов Василь Забродський і переконував, що вони - члени його організації, створеної 10 липня 2014 року. Також Василь Забродський підтвердив, що ним було організовано підвіз майже 40 тон гравію для засипу ям. В таких діях на території 17 округу кандидат в депутати місцевої ради не вбачає агітації, що супроводжується безкоштовним наданням послуг (непрямого підкупу виборців).

-  Де ви бачите агітацію? - дивувався Василь Забродський на фоні банера зі своїм прізвищем.

На запитання, чому такі роботи по благоустрою території проводяться за тиждень до виборів, кандидат в депутати Чернівецької міської ради зауважив, що раніше в нього не було часу, бо він був зайнятий. І зазначив, що банер з ім'ям та прізвищем для того, аби люди знали, що він до цього причетний.

У вказаних діях кандидата в депутати Чернівецької міської ради Василя Забродського можна вбачати порушення п.4. ст.53 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, згідно з яким забороняється проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерей, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора політичної партії, місцева організація якої є суб'єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує п'яти відсотків мінімального розміру заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Також ОПОРА вбачає в розміщенні агітаційного банеру порушення п.8 ст.49 вказаного Закону, згідно з яким, друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.orgта на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)