У місті Миронівка Київської області, що є центром 93 виборчого округу, на дошці оголошень місцевої  бібліотеки - агітаційний постер кандидата у народні депутати Віталія Плескача, висуванця від «Радикальної партії Олега Ляшка», інформує спостерігач ОПОРИ.

На дошці оголошень окрім власне постера з портретом кандидата є також запрошення на семінар «Система реформи державної влади та місцевого самоврядування» за підтримки Плескача.

Myronivka 20 10

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що агітаційна поліграфія і публічні заходи за підтримки кандидата не є порушенням – вони не виходять за межі визначених форм передвиборчої агітації, наведених у пункті 5 і 7 частини 2 статті 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів». Але є зауваження щодо розміщення цієї інформації.

Так, частина 5 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів», недвозначно констатує, що агітаційним матеріалам та політичній рекламі не місце в установах та організаціях державної та комунальної форм власності. У законі читаємо: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форм власності».

Отже, розміщення агітації в приміщенні бібліотеки, а тим паче – на дошці оголошень, має ознаки порушення чинного законодавства.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.