18 жовтня у Райдужному масиві (215 округ) невідомими було здійснено напад і вкрадено телевізор з агітмобілю кандидата від «Демократичного альянсу» Вадима Васильчука. На місце події викликали міліцію, зловмисників затримати не вдалося.

18 жовтня приблизно о 15:15 відбувся напад на агіттранспорт Вадима Васильчука – кандидата від «Демократичного альянсу» по 215 округу. Про інцидент кандидат повідомив на власній сторінці Фейсбук.

У коментарі ОПОРІ Вадим Васильчук розповів деталі неприємної ситуації. Коли кандидат з агітаційними матеріалами пішов у бік ринку, водій агітмобілю («Газель», на бічних поверхнях якої розміщенні зображення кандидата, а позаду – телевізор і колонки) почув, що звук так званого «вуличного телебачення» припинився. У дзеркало заднього бачення він помітив, що хтось швидко побіг. Як виявилося, двоє нападників повиривали шнури і викрали телевізор, який демонстрував ролики про діяльність кандидата. Водій не хотів залишати машину, де було й інше обладнання, тому зателефонував Вадиму Васильчуку, який відразу кинувся шукати зловмисників. Тим часом водій викликав міліцію. Розпитуючи людей, кандидату вдалося знайти схожих по опису нападників, які вели себе досить агресивно. Коли приїхала міліція, люди відмовилися свідчити, чи схожі ці люди на зловмисників. Потім міліція зняла відбитки пальців з розетки, опитала Вадима Васильчука і водія. Оскільки доказів було недостатньо, підозрюваних відпустили. Сам пан Вадим не може зрозуміти природу нападу, він має кримінальний чи політичний підтекст. «Чи це така реакція на нашу активну агітацію агіттранспортом, чи це місцевий криміналітет вирішив підзаробити - мають розібратися слідчі», - зазначив В. Васильчук. Наступного дня агітацію було відновлено.

0 news 20 10 2014 Kiev Vasylchuk foto2

0 news 20 10 2014 Kiev Vasylchuk foto1 1

Відповідно до ст.157 Кримінального кодексу України, перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу, зокрема кандидата в депутати, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна «караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням  волі  на  той  самий  строк,  з  позбавленням  права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                             
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)