Вчора в м. Костополі та м. Березному кандидат в  депутати по 156-ому виборчому округу (Березнівський, Костопільський, Сарненський райони) Ксенія Павловська організувала для місцевої громади Дитяче свято. На центральних площах районних центрів під час святкування для дітей були влаштовані конкурсні програми, змагання та атракціони. Під час дійства усіх присутніх розважали клоуни, безкоштовно роздавалась солодка вата, переможці конкурсів отримали цінні подарунки.

Pavlovska1

 

Pavlovska2

Сама Ксенія Павловська теж була присутня на святі в м. Костопіль. Кандидат спілкувалась з громадою, а також дарувала дітям святкові сувеніри. В той же час на центральній площі міста були присутні агітаційні намети кандидата, з яких роздавалась рекламна продукція. Афіші про приїзд клоунів та організацію свята з інформацією про те, що захід відбудеться за підтримки кандидата в народні депутати України Ксенії Павловської, заздалегідь з’явилися на міських дошках оголошень.

ОПОРА нагадує, що підтримка кандидатом у депутати в одномандатному окрузі проведення масових заходів, концертів, змагань відповідно до ч. 8 статті 58 Закону України «Про вибори народних депутатів України» може здійснюватися лише у разі фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду цього кандидата у депутати в одномандатному окрузі. Нехтування цією нормою є адміністративним правопорушенням відповідно до статті 212-15 КУпАП (порушення порядку надання фінансової, матеріальної підтримки для здійснення виборчої кампанії).

На думку спостерігачів ОПОРИ, виступ клоунів є частиною агітаційних заходів, спрямованих на популяризацію кандидата Ксенії Павловської. Попри те, що самі клоуни не агітують, а лише розважали дітей, на святі присутня символіка кандидата. Окрім того, безкоштовна робота клоунів, безкоштовна солодка вата усім примутнім та цінні подарунки в конкурсних програмах можна розцінювати як діяльність з ознаками непрямого підкупу виборців.  Відповідно до ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати. Така передвиборна агітація є непрямим підкупом виборців, що карається чинним законодавством.

За детальнішою інформацією звертайтесь до
Координатора спостереження за Позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.