У 93 окрузі з центром у Миронівці, що на Київщині, облито фарбою агітаційний білборд кандидата-самовисуванця Костянтина Бриля, інформує спостерігач ОПОРИ.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що факти псування агітаційної продукції можна розцінювати як перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу. У ст. 157 пункті 2 Кримінального кодексу України зазначено: «Ті самі діяння(перешкоджання вільному  здійсненню  громадянином  свого виборчого   права), поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, або іншим способом, – караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.»

Myronivka

Нагадаємо, що Костянтин Бриль - працівник правоохоронних органів України, Генерал-майор Служби безпеки України, Генерал-майор податкової міліції України, Державний радник митної служби України 3 рангу. Активно опонує кандидату Олександру Онищенку. 20 жовтня у Києві Бриль брав участь у  прес-конференції «На які злочини здатні регіонали в 93 виборчому окрузі, щоб повернутися в парламент?». Підозрює команду Онищенка у побитті своєї дружини та інших злочинних діяннях на окрузі. Щодо порушень, то ОПОРОЮ був зафіксований випадок агітації на користь цього кандидата на сайті Миронівської РДА, але працівники райдержадміністрації запевняли, що не орієнтуються у законодавстві і зняли новину-агітацію, яка була розміщена з порушенням законодавства.

Олександр Онищенко – народний депутат ВР України VII скликання, до 21 лютого входив до фракції «Партії регіонів», з 24 лютого входить до групи "Економічний розвиток". Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували випадки фальстарту - агітації до моменту законного початку участі кандидата у передвиборчих перегонах. Спочатку ЦВК відмовила Онищенку у реєстрації в іпостасі кандидата, оскільки він не перебував на теренах України визначений законом термін, але з другої спроби документи таки прийняли. Цей процес супроводжувався пікетами під ЦВК партійних активістів. Були навіть сутички з невідомими молодиками спортивної тілобудови. Ті ж самі молодики, які фігурують на партійних відео щодо сутичок під ЦВК (напад на партійних активістів, що вимагали в ЦВК не реєструвати Онищенка), пізніше з’явилися як учасники конфлікту на ОВК – хотіли зробити подання на заміну кандидатур до складу ДВК від кандидата-тезки Олександра Онищенка. Як виявилося згодом, на момент спроби подання замін кандидат-тезка вже подав до ЦВК заяву про зняття своєї кандидатури з участі у виборчих перегонах на окрузі.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.