Чутки про те, що партія «Заступ» на Бахмаччині масово підкуповує виборців, розповсюджувалися впродовж усієї виборчої кампанії. Дані звістки, попри все, жодним чином не були підтверджені. Разом з тим, 17 жовтня на центральній вулиці міста Бахмач було людно, повідомляє довготерміновий спостерігач мережі ОПОРА. Спочатку виборці прийшли за грошима, а згодом міліція - за порушниками виборчого законодавства.

У місті Бахмач (виборчий округ № 208) ополудні 17 жовтня двоє молодиків роздавали гроші містянам. Інформація про те, що у визначені час та місце видаватимуть кошти від кандидата Давиденка (ВО «Заступ»), розповсюджувалася напередодні. Даний факт підтверджує мешканка Бахмача – Наталія Теплова. За грошові винагороди організатори дійства не вимагали нічого, окрім розписок з кожного отримувача та копій особистих даних. Першою реакцією на даний інцидент став візит активістів районної ВО «Свобода», які здійняли галас та одразу викликали міліцію.

Із прибуттям на місце представник правоохоронних органів затримав порушника, в якому свідки впізнали депутата Носівської районної ради Руслана Скрипця. Його напарник тим часом кинувся навтікача із всією доказовою базою, проте був затриманий та доставлений у районний відділ міліції. За свідченнями очевидців, у порушників вилучили близько 80 комплектів ксерокопій паспортів та 260 000 грн. В райвідділі також були вилучені конверти з грошима у сумі по 700, 500 та 250 грн.

Крім всього, очевидці свідчать про присутність на місці конфлікту довіреної особи кандидата Голиці. На вилучення доказової бази присутні чекали близько п’яти годин.

Нагадуємо, що, відповідно до ст. 74, ч. 14 Закону «Про вибори народних депутатів України», «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей».
Стаття 157 Кримінального Кодексу України встановлює відповідальність за перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, поєднані з підкупом. Цей злочин проти виборчих прав карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позвавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. Також ст. 6, ч. 2 Закону «Про вибори народних депутатів України» забороняє застосовувати підкуп, що перешкоджає вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця.

Прес-служба політичної партії "ВАО "Заступ" спростовує  будь-яку причетність до інциденту, називаючи дану ситуацію провокацією проти кандидата Валерія Давиденка.

Ольга Рись

прес-секретар виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області
093 790 90 94
 
За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області
068 386 60 54
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.                 У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora, #вибори14, #elect_ua)