У 219 округу (Святошинський район) кандидат від партії «Сильна Україна» Михайлова Раїса Василівна, яка є генеральним директором молочного підприємства «Фавор», продає в агітаційних палатках продукцію свого заводу зі знижкою.

0 news 17 10 2014 Kiev Muhailova foto3

16 жовтня спостерігачами ОПОРИ у 219 окрузі була зафіксована палатка, де продавали молочну продукцію за дуже низькою ціною, при цьому агітували за Михайлову Раїсу, роздавали листівки. Два йогурти, крем-десерт, какао-молоко і 2 сирки – все разом коштувало 19 грн. Відповідно до ст. 74, ч. 14 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей». 

0 news 17 10 2014 Kiev Muhailova foto2

0 news 17 10 2014 Kiev Muhailova foto1

Стаття 157 Кримінального Кодексу України встановлює відповідальність за перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, поєднані з підкупом. Цей злочин проти виборчих прав карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позвавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. Також ст. 6, ч. 2 Закону «Про вибори народних депутатів України» забороняє застосовувати підкуп, що перешкоджає вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця.

Другим порушенням є використання ресурсів за місцем роботи. Згідно з ст. 74, ч. 22 виборчого законодавства «Кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу».

Представниця штабу Р. Михайлової Олена Володимирівна у коментарі ОПОРІ заявила, що агітація в палатках не проводилася, і листівки не роздавали. Молочна продукція коштувала менше, бо це соціальні ціни, які також є і в магазині, а тому підкупом вона це не вважає.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora