Кандидат у народні депутати по 93 окрузі (центр у Миронівці Київської області) Володимир Гавриленко судився з ОВК, бо комісія не зареєструвала подання на заміну членів ДВК від його конкурента – Олександра Івановича Онищенка. 

Конфлікт розпочався 10 жовтня, у день проведення жеребкування серед кандидатур на посади членів ДВК в окрузі № 93. За інформацією спостерігача ОПОРИ, увечері того ж дня у приміщення зайшли двоє молодиків з нотаріально засвідченими довіреностями від Олександра Івановича Онищенка представляти його інтереси.

Акцентуємо на імені та по-батькові кандидата, бо в окрузі балотується ще один Онищенко – Олександр Романович. На відміну від свого тезки, він не новачок у політиці і є народним депутатом України VII скликання.

Молоді люди, що навідалися 10 жовтня до ОВК, вимагали, аби комісія прийняла в них документи на заміну раніше поданих кандидатур членів ДВК від Олександра Івановича Онищенка. Спостерігач ОПОРИ повідомив, що поводилися вони агресивно і свої прохання озвучували у категоричній формі.

Враховуючи, що у цей день з 10:00 до 23:40 йшло безперервне засідання окружної комісії, члени та голова ОВК відмовили приймати невідомий пакет документів від цих двох осіб.

Члени ОВК пояснили на суді, що причини відмови були аргументовані. Довіреність, навіть нотаріально засвідчена, не є достатньою підставою для того, аби вважати її держателя суб`єктом подання від кандидата. Так, відповідно до ч.4 ст.28 ЗУ «Про вибори народних депутатів», подання від кандидата у депутати вносить безпосередньо кандидат або його довірена особа. Кандидат має право визначити із числа виборців не більше трьох довірених осіб. Довірені особи реєструються ЦВК за поданням кандидата в депутати і отримують посвідчення встановленого зразка (частини 3 і 4 ст.76). Станом на 10 жовтня 2014 року Онищенко Олександр Іванович не зареєстрував жодної довіреної особи в Центральній виборчій комісії.

Через 4 дні після інциденту кандидат у депутати Володимир Гавриленко подав до суду на ОВК щодо порушення прав кандидата Олександра Івановича Онищенка. На засіданні були присутні ці ж молоді люди, що навідувалися до ОВК. Вони виступали у ролях свідків. На суді виявилося, що Олександр Іванович Онищенко ще 6 жовтня зробив подання з тим, щоб зняти свою кандидатуру з виборів. ЦВК 10 жовтня постановою № 1642 скасувала реєстрацію кандидата Олександра Івановича Онищенка. За результатами слухань суд позов відхилив.

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що до проведення жеребкування можна вносити уточнення до подань списків на члени дільничих виборчих комісій. Після жеребкування – проводити заміну раніше поданих кандидатур. Кандидат, що відмовляється брати участь у виборчих перегонах, втрачає разом зі статусом суб’єкта виборчого процесу також право заміняти членів ДВК – з моменту скасування у ЦВК його реєстрації. Спроба невідомими особами зареєструвати заміни у списках до оприлюднення постанови ЦВК про зняття кандидата з реєстрації може мати ознаки наміру замінити на своїх людей квоту кандидата, що не скористається своїм на це законним правом.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)