У Миколаєві газета міської ради «Вечірній Миколаїв» відмовила у публікації кандидату у народні депутати на 128-му окрузі Артему Ільюку, незважаючи на наявність попереднього договору. У відповідь на такі дії кандидат подав позов до суду.

Про це спостерігачу Громадської мережі ОПОРА повідомив сам кандидат. Зауважимо, що Артем Ільюк на сьогоднішній день є народним депутатом, обраним від Партії регіонів.

За словами Ільюка, «Вечірній Миколаїв» відмовив йому в публікації матеріалів «з причин, непідвладним логіці». «Ми вже розміщували публікації за договором про політичну агітацію в якості кандидата в народні депутати, чому є підтвердження - допдоговори і акти виконаних робіт з боку газети. А тому відповідь, що вони не можуть далі розміщувати мої матеріали - не логічний», - зазначив він.

Заступник редактора газети «Вечірній Миколаїв» Станіслав Козлов надав офіційну відповідь, чому надалі публікації Ільюка не можуть бути розміщені на шпальтах газети. Зокрема у документі йде мова про те, що між кандидатом та газетою укладений договір на розміщення публікацій, проте одразу ж зазначається, что газета не може без договору розмістити матеріал:

Red gazeta

У зв’язку із цим Артем Ільюк звернувся до суду, щоб захищати свої права в судовому порядку.

ОПОРА публікує договір кандидата та газети «Вечірній Миколаїв»:

dogovir dogovir2

Відзначимо, що частина 9 статті 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що засіб масової інформації, який надав ефірний час або друковану площу для проведення передвиборної агітації одній партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, одному кандидату у депутати за рахунок коштів відповідного виборчого фонду, не може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі на тих же умовах іншій партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, іншому кандидату у депутати. Засіб масової інформації може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидату у депутати в разі, якщо надані для поширення матеріали не відповідають вимогам частин шостої чи десятої статті 74 цього Закону.

Варто відзначити, що 11 жовтня вийшов спецвипуск газети «Вечірній Миколаїв», на першій шпальті якого розміщена політична реклама опонента Ільюка, кандидата від «Блока Петра Порошенка» Володимира Опришка.

 
За коментарями звертайтеся:
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України.
Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.