13 жовтня спостерігачі ОПОРИ виявили у маршрутному таксі №39 у міста Рівне друковані агітаційні матеріали партії «Правий Сектор» та кандидата від «Правого сектору» по виборчому округу №152 Коваля Романа, які не містили вихідних даних.

На листівці, яка була розміщена на склі маршрутки, містився напис «За Правий сектор. За Романа Коваля». Також біля водія знаходились календарики з портретом Романа Коваля і кожний, хто розраховувався за проїзд міг його взяти.

IMG 20141013 192250

Відповідно до ч. 9 ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» забороняється розміщення політичної реклами, а також розповсюдження матеріалів передвиборчої агітації всередині транспортних засобів громадського користування.

Варто зазначити, що агітаційні матеріали не містили вихідних даних. Зокрема, на них відсутня інформація про замовника, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за друк. Відповідно до виборчого законодавства – це є порушенням вимогч.7 ст .69 ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Також це може свідчити про те, що дана реклама була виготовлена не за кошти виборчих фондів, як того вимагає закон.

Відповідно до норм виборчого законодавства передвиборна агітація здійснюється за рахунок виборчого фонду. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел  для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється (частина 6 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»).

Довідково:

Позачергові вибори народних депутатів України проводяться у загальнодержавному багатомандатному окрузі та 213-ти одномандатних виборчих округах на всій території України. Разом з тим, відповідно до ст.8 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», вибори не організовуються і не проводяться на тимчасово окупованій території АР Крим (округи №1-10) і м. Севастополь (округи №224-225).

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.