Згідно даних проміжних фінансових звітів, які кандидати-мажоритарники мали надати до 6 жовтня до окружних виборчих комісій, у Чернівецькій області на передвиборчу агітацію офіційно витрачено вже більше мільйона гривень.

Спостерігачі ОПОРИ подали до чотирьох окружних виборчих комісій запити щодо надання копій проміжних фінансових звітів кандидатів в одномандатних округах Чернівецької області. На жаль, тільки частина кандидатів подала звіти до ОВК. Ще менша частина зробили це вчасно.

Загалом, з 59 кандидатів фінансові звіти подали 27 мажоритарників. У загальній сумі розмір виборчих фондів тих, хто подав звіти, складає більше 1 628 608 грн. Витрати  - 1 081 190грн. Кошти в основному були витрачені офіційно на виготовлення друкованої агітаційної продукції та рекламу в друкованих ЗМІ (копії звітів).

diagrama2

Найбільший розмір виборчого фонду серед тих, хто його відкрив та на нього було внесено кошти, у кандидата у 203 виборчому окрузі Івана Семенюка - 350 тисяч, кандидатів у 204 окрузі Артема Семенюка - 290 тисяч та Василя Козака - 160 тисяч гривень. Найменший фонд у Івана Бордюжана - 10 грн. Витрати найбільші, відповідно, у тих, у кого найбільший загальний розмір фонду. Найбільше коштів на виборчу агітацію витратили у 203 та 204 виборчих округах - по більш як 470 тисяч гривень. У дев'ять разів менше витратили на агітацію в 201 окрузі - більше 50 тисяч.

Infograf fin Chernivci

Варто зауважити, що офіційна реєстрація кандидатів розпочалась з вересня 2014 року, дехто був зареєстрований 28-29 вересня. Таким чином, можна сказати, що менш як за місяць кандидати в Чернівецькій області на агітацію витратили більше мільйона гривень. І це стосується тільки тих кандидатів, які виконали норму закону щодо подання проміжних фінансових звітів.

Окрім того багато хто з кандидатів не розшифрували свої витрати, як цього вимагає додаток 8 (постанова Центральної виборчої комісії від 30 квітня 2014 року № 448) форми проміжного фінансового звіту, а саме, що стосується надання відомостей про використання коштів виборчого фонду з зазначенням отримувача та призначення платежу. 

Нагадаємо, що відповідно до ч. 6 ст. 49 закону України Про вибори народних депутатів, розпорядник коштів поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі зобов’язаний за двадцять днів до дня голосування подати до окружної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до двадцять другого дня до дня голосування (на паперових носіях та в електронному вигляді).

Окружна виборча комісія не пізніше як на наступний день після отримання проміжного фінансового звіту про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі надає його копію (на паперових носіях та в електронному вигляді) Центральній виборчій комісії, яка невідкладно оприлюднює його на своєму офіційному веб-сайті.

Окрім того, за порушення цієї норми, а також у випадку надання недостовірних відомостей згідно ч. 2 ст. 61 закону про НДУ передбачена відповідальність (попередження)

Про особливості витрат кандидатів в кожному окрузі - розширена інформація в додатковому файлі.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан , тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)