У трьох тиражних виданнях Чернівецької області у випуску за 9 жовтня вийшли однотипові статті без маркування щодо стратегії 2020 Петра Порошенка. У матеріалах приховано агітують за Блок Петра Порошенка, вказуючи на те, що зараз державі конче необхідна пропрезидентська більшість тощо.

Зокрема, у статті “Компас Порошенка вказує на Європу” в газеті “Молодий буковинець” від 9 жовтня написано: “Наскільки швидко почнуть впровджувати стратегію - залежить і від результатів парламентських виборів: адже чим більше проєвропейських політиків зайде у нову Верховну Раду, тим більше шансів провести реформування країни якнайшвидше”. А у статті “Українці повертаються в європейську сім'ю” у газеті “Погляд” від 9 жовтня йдеться: “26 жовтня Україна завершить перезаввантаження центральної влади і обере новий парламент. У Президента кращі фахівці, громадські активісти будуть розробляти проекти їх рішень. Тому експерти наголошують, що потрібно якнайшвише сформувати потужну пропрезидентську більшість у новій Верховній Раді”. А у газеті “Час” такого ж штибу у матеріалі вказано власне на політичну силу Блок Петра Порошенка та слоган виборчої кампанії блоку.

Poroshenko

Також, аналізуючи останній випуск обласних друкованих видань Чернівецької області, спостерігачі ОПОРИ й далі констатують значну кількість агітаційних матеріалів не маркованих як політична реклама чи передвиборча агітація від Радикальної партії Ляшка (газети Буковина, Молодий буковинець, Час, Свобода слова), Заступу (Час, Версії), Сильної України (Буковина, Свобода слова) та кандидатів-мажоритарників.

Тим часом у Чернівецькій області більшість районних газет перетворились на агітаційні листівки. Зокрема, аналіз останніх випусків районних газет, засвідчив засилля так званої “джинси” та політичної реклами на шпальтах видань. Не всі статті марковані як політична реклама чи агітація, тому читачу важко зорієнтуватись, чи це редакційний хвалебний матеріал, чи замовний.

Найбільшими “джинсовиками” можна вважати Сильну Україну (однакові інтерв’ю з представниками партії), Батьківщину (матеріали Бориса Тарасюка, про візит Юлії Тимошенко та інші), Народний фронт (однотипові матеріали-інтерв’ю з командирами батальйонів). Що стосується мажоритарників, то у 202 окрузі найбільше реклами у друкованих ЗМІ від Василя Філіпчука, Андрія Маковея, в 203 - Івана Семенюка, Григорія Тіміша, Миколи Гладчука, у 204 - Василя Козака, В'ячеслава Добровольського.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Детальніше:

Надія (ВІРНА) Бабинська,
тел.: +380502104847,
virna(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)