Під час недільної служби у церкві смт Люблинець Ковельського району священик закликав прихожан помолитися за Степана Івахіва, який балотується по 21 окрузі.

Про це Громадянську мережу ОПОРА повідомили місцеві жителі, які були присутні на недільній службі в храмі УПЦ.

За їхніми словами,отець Павло, після завершення Богослужіння, що відбувалось 5 жовтня, розповів прихожанам про те, що кандидат у народні депутати Степан Івахів дав для церкви сертифікат на 13 000 гривень. Після цього він запропонував вірянам помолитись за його здоров’я.

У телефонномукоментарі для Громадянської мережі ОПОРА отець Павло  підтвердив, що від Степана Івахіва отримав гроші. Однак не назвав суми грошей, мовляв, неважливо скільки. Також він додав, що вручення коштів для церкви відбулося 2 жовтня. Всю суму отимав він одразу.

За словами отця Павла, не лише він отримував гроші від Степана Івахіва. Він розповів, що матеріальну допомогу вручали й пораненим хлопцям, які зараз лікуються в лікарні.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що хоча допомага церквам є благородною справою, однак під час виборів такі дії трактуються як порушення виборчого законодавства. Так, згідно ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», надання виборцям чи установам коштів або безоплатно товарів чи інших матеріальних цінностей є непрямим підкупом виборців, а тому забороняється.

 

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережазалучить до моніторингової кампанії213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.