ОПОРІ стало відомо про розповсюдження у Фрунзенському районі міста Харкова агітаційної газети, що дискредитує 5 з 14 зареєстрованих кандидатів у депутати, які балотуються до парламенту від 171 округу.

Про це спостерігачам Мережі ОПОРА повідомили у виборчому штабі кандидата-мажоритарника по 171 ВО Володимира Золотарьова. За словами Романа Біляніна, керівника штабу, дану газету у свою поштову скриньку отримав один з мешканців Фрунзенського району Харкова.

1str news1 9 10 Kharkivska obl

На шпальтах газети подані матеріали про Віталія Хомутинніка, Володимира Золотарьова, Юрія Кальченка, Геннадія Вітера, Інну Чуйко. На відміну від інших опонентів, про перших двох мажоритарників в газеті присутні по два матеріали.

Віталій Хомутиннік (самовисуванець, чинний народний депутат, до 21.02.2014 представляв фракцію Партії регіонів, з 24.02.2014 — парламентську групу “Економічний розвиток”) згадується як той, хто “видавив” з округу Ірину Горіну. В Верховній Раді цього скликання Ірина Горіна представляє саме 171 округ. Також  поряд з його ім'ям фігурують слова “найбагатший біженець”, “мультимільйонер”, той, хто розорив підприємців податковою реформою, спровокував “сьогоднішній безлад”.

Про Володимира Золотарьова (висунутий від Партії Сергія Тігіпка “Сильна Україна”) на шпальтах говорять як про “хлопця-мажора”, батько якого є директором заводу “Південкабель”, а також про людину, котра має не пильну роботу, поїздки за кордон, готелі, ресторани “за гроші заводу”, та ладна називати виборців “стадом”.

Геннадій Вітер (самовисуванець), відповідно до тексту газети, може асоціюватися у виборця з “корумпованим міліціонером”, “котрого з тріском викинули з правоохоронних органів”, а також з кандидатом, який балотувався на минулій кампанії, але “харків'яни дали ясно зрозуміти, що не хочуть бачити корупціонера в ролі захисника їхніх інтересів”.

Юрій Кальченко (самовисуванець) описаний як політик, котрий “мало, на що здатний”, окрім протестних акцій.

Інна Чуйко (суб'єкт висування — партія “Народний фронт”) зображена авторами статті як коханка очільника Харківської ОДА Ігоря Балути.

Спостерігачам ОПОРИ, керівник виборчого штабу кандидата Володимира Золотарьова, розказав, що не має жодної здогадки, хто є замовником видання.

Інна Чуйко стверджує, що також не знає, кому вигідні дані публікації: “Брудна технологія "чорного піару" використовується на виборах вже давно. Поливати брудом політичних опонентів - ознака слабкості. Використовувати для цих цілей дорогий фінський папір, коли в країні війна, витрачаючи величезні кошти - щонайменше - цинічно. Хто це зробив? Думаю, той з кандидатів по 171 округу, про кого в газеті ні слова, і хто має достатньо ресурсів, щоб викидати їх на вітер”.

Самовисуванець Юрій Кальченко каже, що «взагалі про газету почув вперше від спостерігачів ОПОРИ».

З вихідних даних друкованого ЗМІ відомо, що його засновником є ТОВ “X-Медіа”, головним редактором є Вікторія Наумова, її заступником — Антон Брякін. Друк здійснений в рекламно-поліграфічному центрі “INSIDE” в м. Суми (пер. Терезова, 3).

З компанією-засновником видання ОПОРІ зв'язатися не вдалося. Натомість в телефонній розмові стосовно ситуації висловився керуючий рекламною фірмою “INSIDE” Віталій Совенко.

Він наголосив на тому, що ніколи не чув про дану газету: “По-перше, наша компанія не має необхідних виробничих потужностей — для друку ми користуємося послугами підрядника, який базується у Вінниці. По-друге, ми вже давно — більше, ніж два роки - не маємо справу з замовленнями політичного змісту. Є певний негативний досвід в плані розрахунку з партійними організаціями”. Також Віталій Совенко запевнив ОПОРУ, вірогідність того, що він помиляється — відсутня: ““INSIDE” - є маленькою компанією, всі замовлення проходять через мене”.

На думку Віталія Совенка, те, що в вихідних даних газети значаться реквізити його компанії — є відкритою брехнею: “Дійсно, колись наша компанія розташовувалася за адресою пер. Терезова, вказаною у виданні. Але вже як два роки ми переїхали на нове місце”.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)