У місті Ковель спостерігачі ОПОРИ зафіксували факт роздачі грошей виборцям представниками політичної партії «Заступ».

7 жовтня у м. Ковель (ВО № 21) у приміщенні ТЗОВ «Виробничо-комерційна фірма «Ковель», що знаходиться за адресою вул. Незалежності, 125, роздавали кошти виборцям. Гроші, нібито, отримували «агітатори» за поширення партійної газети партії «Заступ».

Спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА вдалося відзняти відео, як люди отримували гроші. Охочих отримати 500,00 гривень виявилось немало, на відео видно доволі велику чергу людей за грошима.

Представники політичної партії сиділи за столом біля якого виборці по черзі отримували однакову суму за нібито виконану роботу. При цьому ніхто не вимагав показати документи, які б засвідчували особу. Необхідно було лише назвати своє прізвище та ім’я, які вносились до відомості.

Таким чином, представники партії «Заступ» навіть не мали списку своїх, так званих, «агітаторів». Крім того, як видно на відео, цим «агітаторам» видвали лише по одному примірнику газети, яку вони нібито мали поширювати.

Тож є всі підстави вважати, що таким чином здійнювалась роздача грошей виборцям за майбутнє голосування, і аж ніяк не розрахунок на виконану роботу із працівниками штабу.

Такі дії мають всі ознаки порушення статті157 Кримінального кодексу України в частині перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права у поєднані з підкупом, а відповідно караються обмеженням волі на строк до двох років.

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережазалучить до моніторингової кампанії213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.