Зі 101 кандидата, зареєстрованих у семи одномандатних виборчих округах в Івано-Франківській області, за дослідженнями ОПОРИ, 31 кандидат подав у ЦВК передвиборні програми з ознаками плагіату.

Чимало кандидатів у нардепи обіцяють прикарпатським виборцям вирішити проблеми населених пунктів, що знаходяться за межами області. Так один мажоритарник обіцяє відремонтувати трубопровід у Тернополі, його колега по округу хоче зайнятись благоустроєм Києва та контролювати депутатів Київради, ще когось зацікавила комунальна сфера Житомира. Інший кандидат прагне розвивати неіснуючу в області вугільну промисловість тощо. Ці непорозуміння є наслідком того, що прикарпатські кандидати “позичили” передвиборчі програми у кандидатів з інших областей, забувши виправити невідповідні дані.

Частина плагіатщиків – це кандидати, програми яких містять речення, запозичені з літератури, інтерв'ю у ЗМІ та різних підручників.

Найбільше кандидатів, програми яких мають ознаки плагіату у 87-му виборчому окрузі (центр — Надвірна) – 10 та в окрузі №86 (центр — Долина) – 9.  Серед кандидатів по округу №88 (центр — Коломия) плагіатом грішать четверо, у 89-му окрузі (центр — Снятин) – троє, а у 85-му (центр - Калуш) та 83-му (Івано-Франківськ) виборчих округах – по 2. Найменше запозичених програм в окрузі №84 (центр - Тисмениця) — усього одна.

“Беззмістовні передвиборні програми з ознаками плагіату свідчать про те, що кандидати до передвиборних програм ставляться як до формальності, а не до реальних зобов’язань перед виборцями чи плану дій внаслідок перемоги на виборах А, оскільки практично всі кандидати, які скористалися плагіатом, не проявляють жодної політичної активності, можна говорити про те, що вони відіграють у цих виборах технічну роль, до прикладу, як один із варіантів -- для того, щоб допомогти реальним кандидатам збільшити кількість “своїх” представників в дільничних виборчих комісіях і таким чином мати більший контроль за перебігом голосування у день виборів”, – коментує координатор Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora                                            
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)