У 8 округах Вінниччини наразі офіційний статус кандидатів у депутати мають 113 осіб, з них 47 висунуто партіями, а 66 – самовисуванці. В області є 2 кандидати-«відмовники» (один передумав балотуватись в ОВО № 14 і забрав заяву з ЦВК, інший – в окрузі № 18).

Головною інтригою цих дострокових парламентських виборів на Вінниччині є питання: хто ж з кандидатів-земляків повторно потрапить до Верховної Ради, а кого з нардепів-старожилів замінять у сесійній залі нові вінницькі політики.

Як відомо, в 11-му ОВО знову балотується нардеп Олександр Домбровський, тепер від партії «Блок Петра Порошенка». В окрузі № 12 у 2012 році був обраний Петро Порошенко, який нині є Президентом. У 13-му балотується нардеп Микола Катеринчук (висунутий «Блоком Порошенка»). У 14-му - нардеп Віктор Жеребнюк знову йде самовисуванцем. Обраний позаторік у 15-му окрузі Микола Джига тепер став «списочником» «Сильної України». У ОВО № 16 знову балотується як самовисуванка нардеп Оксана Калетник. У 17-му нардеп Григорій Заболотний повторно не балотується, бо йде по списку «Блоку Порошенка». А в 18-му знову балотується як самовисуванець нардеп Григорій Калетник.

У виборчому окрузі № 11 (частина Вінниці та Вінницького району) зареєстровано 19 кандидатів у народні депутати, з них 8 висунуті партіями та 11 самовисуванців.

Основними конкурентами тут, як і в 2012 році, знову є Олександр Домбровський та Наталя Солейко. Олександр Домбровський (народився в місті Калинівка Вінницької області,  був мером Вінниці та головою ОДА, народний депутат, безпартійний, живе у Вінниці), нині висунутий партією «Блок Петра Порошенка», позаторік теж балотувався в цьому окрузі (тоді як самовисуванець) і здобув перемогу, обійшовши висуванку «Батьківщини» Наталю Солейко. Результат на ОВК № 11 тоді в супроводі скандалів, перерахунку голосів, заміни голови комісії... Згодом Домбровський був позбавлений мандата за позовом Ю. Кармазіна, проте в лютому 2014 р. мандат йому було повернуто.

Наталя Солейко, яка вдруге є головною конкуренткою О. Домбровського, раніше працювала лікарем обласної дитячої лікарні, нині - заступник голови обласної ради. Член партії «Батьківщина» і висуванка цієї ж партії, народилась і живе у Вінниці. До речі, на час виборів у відпустку з посади голови облради Наталя Солейко не пішла.

Можливо, з дещо меншими шансами, але теж не без підстав на успіх у ВО № 11 змагаються також вінницький підприємець Володимир Базелюк - член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода», самовисуванець (у 2012 році він балотувався в сусідньому окрузі № 12 від «Свободи»); доцент Вінницького педуніверситету і власник магазинів та спортзалів Борис Максимчук – вінничанин, член Європейської партії України, самовисуванець (самовисуванцем він був і позаторік, але у ВО № 12); висуванець КУН В’ячеслав  Березовський з Крижополя Вінницької області (у 2012 р. теж балотувався по цьому округу від партії «Конгрес Українських націоналістів»); заступник директора ПП «Експертно-науково-дослідний центр «Експертиза» Віталій Добровольський нині, як і позаминулого року, є безпартійним самовисуванцем (років 6 тому він був депутатом облради від «БЮТ».

Також в 11-му окрузі за мандат нардепа змагаються підприємець і громадська діячка Ольга Брига, місцем мешкання якої вказано с. Щаслива Липовецького району (висунута партією «Опозиційний блок»), завідувач неврологічного відділення Вінницької міської лікарні № 1 Людмила Григоревська (самовисування), висуванець партії «Самопоміч» Олександр Зєрщиков - юрист Вінницького обласний автоучбового комбінату, живе в с. Агрономічне Вінницького району (цікаво, що у 2012-му він був довіреною особою одного з нинішніх конкурентів – В. Добровольського). Тут балотуються і Станіслав Матищук від КПУ, Максим Петько від Радикальної Партії Олега Ляшка, Олексій Рябоконь від партії «Блок лівих сил», а ще місцеві самовисуванці Олександр Мельник, Ігор Паризький (голова осередку УРП), Валентина Погребняк, Михайло Попович (висунув себе сам, але член партії «Праведність») та самовисуванці з інших міст – юрист Тетяна Козлова (Київ), помічник якогось нардепа Олександр Поплавський (Київ), редактор «УНІАН» Надія Собенко (Львів).

В окрузі № 12 (теж частина Вінниці і прилеглі села) зареєстровано 12 кандидатів, 8 із них висунуті партіями, 4 – самовисуванці.

Тут балотується, зокрема, Олексій Порошенко, син чинного Президента Петра Порошенка. До речі, Петро Порошенко саме в цьому окрузі переміг у 2012 році як самовисуванець. Кандидат Олексій Порошенко - заступник генерального директора із зовнішньоекономічної діяльності, ПрАТ «Продовольча компанія «Поділля», член і висуванець партії «Блок Петра Порошенка», депутат Вінницької обласної ради, народився і живе в Києві. До речі, сайт облради вказує, що Олексій Порошенко досі є членом фракції ВО «Батьківщина».

Серед конкурентів Олексія Порошенка висуванець партії «Батьківщина» Сергій Сітарський - голова Вінницької районної ради, член «Батьківщини», живе в с. Агрономічне Вінницького району. До речі, на виборах 2012 року він був головою ОВК № 11.

За мандат у 12-му окрузі змагаються ще 2 кандидати з досвідом: висуванець КПУ Іван Бондарчук - пенсіонер, колишній депутат облради, колишній член СПУ (у 2012 році балотувався цьому ж округу, теж від Компартії) та Дмитро Костирко – нині висунутий «Опозиційним блоком» (позаторік був висуванцем Партії регіонів), підприємець, знаний також як керівник відділення Благодійного фонду ім. Потопаєвої та регіональний пастор Церкви «Посольство Боже». Вперше балотуються в цьому окрузі вінницький підприємець Валентин Дідур від «Сильної України», його колега Володимир Сич від Радикальної партії Олега Ляшка, директор ПСП «Сонечко» Олександр Слободянюк від партії «Самопоміч», голова обласної асоціації споживачів Микола Болтак від «Блоку лівих сил», самовисуванці Василь Ліцький (директор Стрижавський дитячого будинку-інтернату), безпартійний, проживає в смт Стрижавка Вінницької ооласті, самовисування, викладач Вінницького торговельно-економічного інституту Людмила Майстер, інспектор відділу кадрів ТОВ «Мастер Клін» вінничанин Володимир Перебийніс та підприємець Сергій Петровський з Ямполя Вінницької області.

В ОВО № 13 (центр місто Калинівка) балотуються 9 кандидатів у нардепи, з них 3 висунуті партіями та 6 самовисуванців.

Основна боротьба тут може розгорнутися між Миколою Катеринчуком (народний депутат України, нині висунутий партією «Блок Петра Порошенка», безпартійний, хоча на сайті Європейської партії досі значиться її лідером, живе в Києві) та директором агропромислового підприємства «Візит» Петром Юрчишиним (самовисуванець, безпартійний, живе в м. Хмільник Вінницької області). У 2012-му П. Юрчишин теж балотувався як самовисуванець, проте тоді в окрузі переміг М. Катеринчук, який був висунутий «Батьківщиною».

Конкурують у 13-му окрузі також вінничанин Юрій Яремчук (тимчасово не працює, позаторік теж балотувався як самовисуванець, але був членом Партії регіонів, тепер позапартійний), заступник командира взводу батальйону «Айдар» Ігор Ісаков (самовисування, родом з Калинівського району, живе у Вінниці); безробітний самовисуванець Олег Куц з Києва, директор ПП «Де Юре Консалтинг» Сергій Мустя (теж самовисуванець з Києва); підприємець Федір Павлов від «Опозиційного блоку» (народивя на хуторі Кастирка Ростовської області Росії, живе в Козятині Вінницької області); начальник відділу інспекції Держархбудконтролю вінничанин Сергій Прохоров від Радикальної Партії Олега Ляшка; безробітна Ірина Філімонова з Березного Рівненської області (член Аграрної партії України, самовисування).

В окрузі № 14 (центр місто Жмеринка) зареєстровано 17 кандидатів, 6 із них висунуто партіями, 11 самовисуванців. Троє основних – Жеребнюк, Мельничук та Онопенко – змагались тут і в 2012 році.

Віктор Жеребнюк цьогоріч знову балотується як самовисуванець. Народний депутат, народився на Волині, живе в місті Жмеринка, був міським головою Жмеринки та головою Деснянської РДА Києва. На минулих виборах теж балотувався у цьому окрузі як самовисуванець і переміг (спочатку ЦВК віддала перемогу Івану Мельничуку, тоді висуванцю «Батьківщини», після перерахунку бюлетанів результат змінився). До речі, тоді самовисуванець Жеребнюк на першому засіданні ВР увійшов до фракції Партії регіонів.

Іван Мельничук - голова Літинської райдержадміністрації, член і висуванець «Блоку Петра Порошенка», родом з Коломиї Івано-Франківської області. У 2012-му балотувався від «Батьківщини» (тоді ЦВК спочатку визнала його переможцем, проте після перерахунку голосів перемогу було віддано Віктору Жеребнюку. Згодом Мельничук з команди Тимошенко перейшов у команду Порошенка.

У трійці лідерів тут також знову Василь Онопенко, народився в с. Великі Крушлинці Вінницького району, суддя Верховного Суду України, проживає в Києві, самовисуванець. У свій час він очолював СДПУ та СДПУ (о), згодом обирався нардепом від «БЮТ», був головою Верховного Суду. Балотувався у 2012 як самовисуванець.

Сергій Чумак – висуванець партії «Правий сектор», народився в Іркутській області Росії, підприємець, член «Правого сектору», живе в смт Стрижавка Вінницького району. Активіст Євромайдану, у 2012-му балотувався тут від партії «Українська Національна Асамблея».

Висуванцем «Батьківщини» у ВО № 14 є Володимир Білоіван - голова Тиврівської РДА, проживає в місті Вінниці. Жмеринчанин Денис Логунов висунутий КПУ, Радикальною Партією Ляшка висунутий підприємець Василь Новогребелець з села Слобода Носковецька Жмеринського, від «Опозиційного блоку» балотується юрисконсульт ПАТ «Вінницяобленерго» Олександр Грошовенко, серед місцевих самовисуванців тут командир роти батальйону Нацгвардії Анатолій Мартинюк  (м. Бар), безробітний Віталій Молдован з Жмеринки, директор МП «Вікторія» Валерій Погребняк (теж Бар), пенсіонер Микола Дикий з Літина. Самовисунулись і кияни: Геннадій Бабич (гендиректор ЗАТ «Агорфірма «Крим»), Олександра Костенко (не працює, член партії «Сила Людей»), заступник директора ТОВ «Інкор» Борис Мацюк, суддя Господарського суду Києва Сергій Морозов, також один кримчанин - Сервер Фазилов, тимчасово не працює, місце проживання - с. Балки Білогірського району Автономної Республіки Крим.

У ВО № 15 (центр місто Шаргород) балотується 14 кандидатів, 7 висунуто партіями, 7 самовисуванців.

Вдруге тут змагається за мандат Василь Вовк (народився в с. Руданське Шаргородського району Вінницької області, начальник Головного слідчого управління СБУ, живе у Києві, суб’єкт висування – Політична партія «Народний фронт». Балотувався у 2012 як самовисуванець, його називали одним з головних конкурентів тодішнього переможця виборів – голови ОДА Миколи Джиги (нардеп Джига належав до фракції ПР, тепер балотується за списком «Сильної України»).

Головними конкурентами В. Вовка в окрузі вважаються керівник сільгосппідприємства «Перемога» Іван Спориш (депутат облради, народився в селі Комаргород Томашпільського району, живе в селі Високе, суб’єкт висунутий «Блоком Петра Порошенка», позаторік балотувався як самовисуванець) та висуванець «Батьківщини» Вадим Кудіяров (вінничанин, підприємець, активіст Євромайдану, голова БФ «Здорова нація», наразі фігурант кримінальної справи про нібито вимагання хабара).

Балотуються тут також Володимир Ковальов від КПУ (с. Слобода Шаргородська Шаргородського району), директор Регіонального Фонду підтримки підприємництва Микола Парійчук від партії «Воля», непрацююча висуванка «Опозиційного блоку» Лариса Литвин з Шаргорода, непрацюючий Анатолій Банах з Гибалівки Шаргородського району від Радикальної Партії Олега Ляшка. Самовисуванцями йдуть у Раду підприємець Сергій Жмуд з Томашполя, безробітний вінничанин Костянтин Ільченко, пенсіонери з Вінниці Андрій Книжник і Микола Корчинський, заступник голови Національної асоціації адвокатів України Катерина Коваль (проживає в Києві), директор ТОВ «Антарктика-Порт» Геннадій Кравченко з Біляївки Одеської області та бухгалтер обласної ДЮСШ «Спартак» Ольга Семенюк.

В окрузі № 16 (центр місто Ямпіль) висунуто 22 кандидати - 5 від партій та 17 самовисуванців.

Знову бореться за депутатство Оксана Калетник (самовисування), яка перемогла тут у 2012, балотуючись як самовисуванка, а згодом приєдналась до фракції КПУ. Вона двоюрідна сестра колишнього головного митника Ігоря Калетніка та племінниця нардепа Григорія Калетника, екс-член Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Одним з основних опонентів Оксани Калетник є Володимир Сірант, висунутий «Батьківщиною» - голова Могилів-Подільської районної ради, народився і живе в селі Серебринець Могилів-Подільського району Вінницької області.

Вдруге змагаються тут за мандат Юрій Македон (народився і живе в місті Могилів-Подільський, керівник ТОВ «Вікторія транспорт», самовисуванець, а в 2012-му балотувався від ВО «Батьківщина»), Леонід Галушко (м. Вінниця, самовисування, у 2012 р. балотувався як самовисуванець по ВО № 15), Олег Лантух (голова наглядової ради ПАТ «Могилів-Подільський консервний завод», знову самовисуванець) та Ігор Паримський (доцент Київського національного університету ім. Шевченка, у 2012-му теж був самовисуванцем).

Олександра Работинського в 16-му окузі висунув «Опозиційний блок», від КПУ балотується ямпільська пенсіонерка Галина Красна, підприємець Леонід Макушинський від Радикальна Партії Ляшка, непрацюючий Іван Потурнак від КУН, самовисуванцем іде член партії «Народний Рух України за єдність» Михайло Петровський, підприємець Микола Міщенко з Вінниці, непрацююча вінничанка Каріне Матевосян, її земляк і «колега» Вадим Брояка.

А ще в цьому окрузі висадився на диво численний десант з Київщини: Олексій Вороненко, народився і мешкає в Києві, керівник проектів Фонду «Українська політика»; Олег Дзюба, Київ, директор з розвитку ТОВ «Український аукціон активів»; Софія Пархоменко, селище Буча Київської області, тичасово не працює; Ігор Почтар, теж не працює, проживає в смт Ворзель Києво-Святошинського району Київської області; Василь Поштарук, комерційний директор ТОВ «Ел Пі Гроуп», проживає в Києві; Віталій Федченко, народився і живе в Києві, помічник адвоката в бюро «Довжук та партнери»; Євгенія Шевчук, підприємець, проживає в с. Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області; Олег Бухарєв - з Чернігова, концертмейстер дитячої музичної школа № 24 міста Києва (усі 8 – самовисуванці).

В окрузі № 17 (центр місто Ладижин) балотується 10 кандидатів - 5 висунуті партіями і 5 самовисуванців.

Вдруге тут балотується Микола Кучер, директор Департаменту ПАТ «Миронівський хлібопродукт», член Української Народної Партії, проживає в місті Ладижин Вінницької області, самовисуванець. Балотувався й у 2012 як самовисуванець (перемогу тоді в окрузі здобув Григорій Заболотний, який тепер балотується за списком «Блоку Петра Порошенка»). Микола Кучер як депутат обласної ради певний час перебував у фракції ПР.

Від «Блоку Порошенка» балотується ще один аграрій - Павло Каленич, директор ТОВ «Агрофірма «Ольгопіль», проживає в смт Чечельник Вінницької області. Висуванцем «Батьківщини» є Юрій-Януарій Шостак – вінничанин, активіст Євромайдану, директор відділень «Лувр» та «Кардинал» Повного Товариства «Ломбард «Шостак і Ко».

«Блок лівих сил» представляє Ігор Попенко з Гайсина, голова, обласної організації профспілки «Трудящі». Радикальною Партією Олега Ляшка висунутий Віталій Марчук, директор ТОВ «Мега Трейд Центр», теж проживає в місті Гайсин. А Єгор Росляков, електрослюсар Ладижинської ТЕС, висунутий у 17-му окрузі партією «Опозиційний блок».

Балотуються як самовисуванці також фермер з с. Кунка Гайсинського району Володимир Грицик, голова Теплицької РДА і член Народного Руху Василь Романюк, підприємець Василь Сколотяний з села Стражгород Теплицького району, начальник Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області Руслан Шевчук.

У ВО № 18 (центр місто Іллінці) теж балотується 10 кандидатів - 5 самовисуванців та 5 від партій. Головними конкурентами тут, як і позаторік, є нардеп Калетнік та підприємець Демчак.

Руслан Демчак – заступник голови Об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців міста Києва», висунутий партією «Блок Петра Порошенка». Народився він у м. Липовець Вінницької області, на минулих виборах був самовисуванцем (тоді місцем його мешкання було вказано Київ, тепер Липовець). Під час кампанії 2012 року Демчак, власник банку, клініки та телеканалів, був затриманий за звинуваченням у нібито махінаціях і зняв свою кандидатуру, перебуваючи в СІЗО.

Григорій Калетнік, який здобув перемогу у 2012-му, нині знову балотується як самовисуванець. Народився він у селі Клембівка Ямпільського району Вінницької області, проживає в місті Київ, голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, був членом парламентської фракції ПР. До речі, за часів Кучми певний час очолював Вінницьку облраду та ОДА. Батько екс-головного митника Ігоря Калетніка та дядько нардепа Оксани Калетник.

Не вперше балотується в цьому окрузі і Станіслав Куровський (народився в с. Жорнище Іллінецького району, офіцер, пенсіонер, проживає в місті Київ, самовисуванець, як і в 2012 році). Балотувався торік також Костянтин Якименко – знову висуванець «Батьківщини», підприємець, родом з Житомира, живе у Вінниці.

Висуванцем КПУ є пенсіонер з м. Липовець Володимир Формагей, міський голова Немирова Олександр Качур висунутий Радикальною Партією Олега Ляшка, «Опозиційний блок» висунув тут Валерія Плиса - киянина, гендиректора ТОВ «Київ Ін Буд».

Як самовисуванець балотується тут Микола Мельник – нині пенсіонер, народився в селі Липівка Томашпільського району Вінницької області, очолював тамтешнє СТОВ (округ № 15), був головою облради та ОДА 20 років тому, належав до Соцпартії, тепер член Партії «Справедливість», проживає в Києві. Самовисуванцями є також пенсіонер з Житомира Олександр Ігонін та заступник начальника відділу Черкаської торгово-промислової палати Олексій Невесенко.

 
Довідково:
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora