3 жовтня кандидат у депутати від 217 округу (Оболонський район) Вадим Столар провів зустріч із батьками і вихователями дитячого садочку № 193, агітував, а також роздавав подарунки, що має ознаки непрямого підкупу виборців.

У п’ятницю 3 жовтня близько 17 годині до дитячого садочку № 193 завітав Вадим Столар – кандидат у народні депутати від 217 виборчого округу, самовисуванець. За словами одного із спостерігачів ОПОРИ, який був присутній на зустрічі, близько 16:40 до дитсадочку під’їхало 2 автівки, з якої згодом почали вивантажувати подарунки. Разом із кандидатом В. Столаром приїхало 4 його агітатори, одягнені в накидки з написом «Вадим Столар». Зустріч розпочалася з того, що завідуюча дитячого садочку представила Столара Вадима Михайловича і його заслуги перед садочком: подарував овочерізку і газонокосарку. Потім виступив сам Вадим Столар, привітав колектив з Днем вчителя, вручив букет троянд завідуючій. Відповідаючи на питання батьків, пообіцяв обігрівачі, встановити жалюзі, заасфальтувати територію перед  дитсадочком. На завершення кандидат вручив подарунки дітям: кольорові олівці, пластилін, шоколадка, розмальовка, зошит для малювання й агітаційна листівка.

Відео із заходу можна переглянути тут.

0 news 06 10 2014 Kiev Stolar foto2

0 news 06 10 2014 Kiev Stolar foto3

Варто додати, що агітаційна газета Вадима Столара виконана в стилістиці «Блоку Петра Порошенка», до того ж в цій же газеті розміщене фото самого Петра Порошенка і стаття «П’ять успіхів Порошенка».

0 news 06 10 2014 Kiev Stolar foto1

Нагадаємо, що Столар Вадим Михайлович – директор з розвитку «Київоблжитлобуд», народний депутат VI скликання, обраний по списку «Партії регіонів». Був членом Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. У 2012 році вийшов з складу «Партії регіонів». Починав свою політичну кар’єру у 2006 році як депутат Київської обласної ради по списку партії «Наша Україна». З лютого по березень 2014 року був керівником Патронатної служби Голови Київської міської державної адміністрації.

У коментарі ОПОРІ директор дитячого садочку № 193 зазначила, що заходу з В. Столаром у дитячому садочку не було, з батьками він не зустрічався, це була особиста зустріч її і пана Столара. Проте протягом усього заходу був присутній офіційний спостерігач ОПОРИ, який зафіксував подію за допомогою фото і відео. Після того, як директор дізналася, що на зустрічі був присутній спостерігач, відмовилася давати інформацію: чи був укладений договір оренди дитячого садочку з кандидатом В. Столаром, як цього вимагає виборче законодаство.

Відзначимо,  що, за оцінками ОПОРИ, під час агітації у дитячому садку Вадим Столар порушив відразу декілька норм виборчого законодавства:

  1. Агітація в дитячому садочку, найймовірніше, проводилася без укладання договору оренди. Відповідно до ст. 68, ч. 9 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право на договірній основі за рахунок коштів відповідного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації».
  2. Вручення подарунків дітям та дорослим, надані товари і послуги дитячому садку, що розцінюється як непрямий підкуп виборців. Згідно з ст. 74, ч. 14 цього ж закону «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей».
  3. Роздавання агітаційних листівок без вихідних даних. Відповідно до ст. 74, ч. 23 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

0 news 06 10 2014 Kiev Stolar foto4

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website: http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                             
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora; #вибори14; #elect_ua)