На День вчителя Руслан Сольвар «вітав» вчителів грошовими «преміями», «безкоштовним автобусом», а Богдан Хмельницький, «що зміг, то і привіз» подарував комп’ютер.

2 жовтня 2014 року у смт Макарів, що у 91 виборчому окрузі, відбулося святкування Дня вчителя. На святі були присутні два кандидата у народні депутати по цьому окрузі – чинний народний депутат у Верховній Раді, входить до фракції «УДАР», висуванець від Блоку Петра Порошенка Руслан Сольвар та Богдан Хмельницький - висуванець від партії «Народний фронт».

На святі вони вітали вчителів та задаровували подарунками. Близько десяти вчителям від керуючих органів освіти дали привітальні грамоти і конверти. Після вручення поінформували всіх присутніх, що це «премії» від кандидата в народні депутати від Блоку Петра Порошенка Руслана Сольвара, бо у державній казні коштів немає.

front agitacia

Вітаючи присутніх, Сольвар наголосив, що знає про проблеми виборчого округу та освітян і тому запустив «безкоштовний автобус» для всіх жителів округу. Також, Руслан Сольвар оголосив всім, що до кінця виборів будуть проведені капітальні ремонти в школах.

Богдан Хмельницький кандидат в народні депутати від партії «Народний фронт» також привітав освітян і сказав: «Я сюди їхав і в мене немає там коштів, премій, але я з пустими руками не приїхав тому, що якось не по-українськи. Я привіз комп’ютер. Що зміг купити, то і привіз. Хочу його передати  - цей комп’ютер. І ще раз зі святом вас, друзі!».

Комп’ютер пан Хмельницький передав начальнику відділу освіти Макарівської районної державної адміністрації Валентині Миколаївні Савченко.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує та нагадує суб’єктам виборчого процесу (кандидатам та партіям), що такі «вітання» частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» тлумачаться як підкуп: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

А частиною 22 цієї ж статті забороняється використання у такому «привітанні» начальників відділу освіти: «Кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу, а також залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, таких осіб: 1) кандидатам у депутати, які займають посади в органах державної влади чи в інших державних органах, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, - посадових та службових осіб органів державної влади чи інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування (крім осіб, які перебувають на посадах помічника-консультанта народного депутата України)».

Нагадаємо, що Руслан Сольвар балотувався по 91 виборчому окрузі на парламентських виборах у 2012 році та використовував такі ж методи агітації.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora