Адміністративний устрій міста

Місто Вінниця є обласним центром Вінницької області, має статус міста обласного значення і згідно з адміністративно-територіальним поділом України належить до Вінницької області. Місто Вінниця виконує функції районного центру Вінницького району.

 

Географічне положення міста

Вінниця є одним з найбільших міст Правобережної України, найбільшим містом Центральної України, адміністративним і територіальним центром Вінницької області. Загальна площа Вінниці складає 68,68 км2.

У 1972 році у місті утворено три райони – Замостянський, Ленінський і Староміський. Вінниця знаходиться на відстані 258 км від столиці України міста Києва. Місто характеризується якісним автомобільним і залізничним сполученням з усіма регіонами країни і портами Азовського і Чорного морів.

Демографічна характеристика міста

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області чисельність населення міста Вінниці станом на 01 січня 2014 року складає:

  • кількість жителів міста: 371 677 осіб;
  • щільність населення: 4619 осіб/км;
  • гендерний та віковий склад: 45,7 % населення області становлять чоловіки, а 54,3% жінки. 14,9% населення перебувають у віці, молодшому за працездатний, 68,1% населення області працездатного віку і 17,0% населення старші працездатного віку.
  • природний приріст: кількість жителів за 2013р. збільшилась на 418 особи.
  • Національний склад населення Вінницької області: Українці – 94,91%, Росіяни – 3,83%, Поляки – 0,22%, Білоруси – 0,18%, Молдавани – 0,17%, Євреї – 0,17%, Вірмени – 0,06%, Цигани – 0,05%, інші – 0,42%.

Аналіз кліматичних умов міста

Клімат Вінниччини помірно континентальний. За своїм географічним положенням територія області перебуває в сфері впливу насичених вологою повітряних мас, що йдуть з Атлантичного океану, і периферичної частини сибірського (азіатського) антициклону, для якого типовими є сухі, холодні континентальні повітряні маси.

Найхолоднішим місяцем є січень, найтеплішим – липень. Середні амплітуди коливань температури протягом року не перевищують 25°С. Під дією континентальних повітряних мас іноді буває, що взимку температура повітря в окремі дні знижується навіть до -32°С, іноді до -38°С. Влітку температура підвищується іноді до +37°С.

Політична ситуація у місті

Рейтинг партій, які представлені у міській раді

  • Вибори до Вінницької міської ради відбулися 31 жовтня 2010 року. За партійними списками у Вінницьку міську раду пройшли партії:

Аналіз партійності керівників органів виконавчої влади у місті

 

На першому засіданні чинний секретар міської ради Сергій Моргунов був переобраний на другий термін, представник партії Совість України.

  • Депутати Верховної Ради України, які пов’язані з містом

 

Джига Микола Васильович, Продивус Володимир Степанович – представники Партії регіонів;
Ткачук Геннадій Віталійович – представник Політичної партії "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка";
Фурман Олексій Юрійович – представник Всеукраїнське об'єднання "Свобода";
Домбровський Олександр Георгійович, Калетнік Григорій Миколайович, Григорій Михайлович Заболотний, Зарубінський Олег Олександрович, Жеребнюк Віктор Миколайович – позафракційні.


Медіа-ринок міста

  • Широкий спектр міських друкованих ЗМІ, найвідоміші друковані видання: "Вінниччина", "Вінницька газета", "Місто", "Ria", "20 хвилин", "33 канал", "Реал Вінниця".
  • Телевізійні канали: "Еверест", "ВІТА", ВДТ-6 (Вінницька обласна державна телерадіокомпанія "ВІНТЕРА"), "Доба".
  • Найпопулярніші радіостанції: "Вінниця", "Місто над Бугом", "Такт".

Характеристика енергетичної сфери міста

  • Централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання

Теплопостачання міста забезпечується спеціалізованими підприємствами - КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго", ДП "Теплокомуненерго"Маяк", КП "Вінницяоблтеплоенерго", на балансі яких знаходиться 55 діючих котелень,103 центральних теплових пункти, 261,05 км теплових мереж в двохтрубному вимірі.

На сьогоднішній день на балансі КП "Вінницяміськтеплоенерго" знаходиться 45 котелень та 2 ТЕЦ, з яких 38 котельних діючих, решта 7 знаходяться у стані консервації по причині своєї неекономічної роботи. Загалом, 28 котельних потужністю до 3 Гкал/год, 11 котельних потужністю від 3 до 20 Гкал/год, 6 котельних потужністю від 20 до 100 Гкал/год та 2 котельних і 2 ТЕЦ потужністю більше 100 Гкал/год.

 

В 2010 році м. Вінниця успішно пройшла відбірковий тур та включена до групи 15 міст партнерів Проекту USAID "Реформа міського теплозабезпечення в Україні", а також ввійшла в Асоціацію енергоефективних міст України.

  • Електропостачання та зовнішнє освітлення

 

Електропостачання міста Вінниці забезпечується структурною одиницею ПАТ "Вінницяобленерго" - Вінницькими міськими електромережами. Довжина повітряних ліній всього 564,34 км, довжина кабельних ліній разом – 955,73 км.Кількість підстанцій всього – 500 шт. загальною потужністю 312,245 МВА.

Довжина повітряних мереж системи зовнішнього освітлення міста становить 804 км, кабельних ліній – 269,2 км, , кількість приладів обліку електричної енергії – 160 одиниць. Мережі зовнішнього освітлення знаходяться на балансі міського комунального унітарного підприємства "Міськсвітло".

Загалом у місті замінено 18311 світильників на економічні з лампами ДНаТ. Встановлено 156 лічильника багатотарифного обліку електричної енергії, що дало змогу сплачувати за спожиту електричну енергію по пільговому тарифу – 20% від повної вартості.

  • Водопостачання та водовідведення

Джерелом водопостачання міста є р.Південний Буг, зарегульована Сабарівською ГЕС.

Потужність водопровідних очисних споруд міста на сьогодні складає 200 тис.м3/добу. Фактична подача на сьогоднішній день складає близько 100 тис.м3/добу.

На балансі підприємства КП "Вінницяоблводоканал" знаходиться водопровідна насосна станція "П’ятничани" потужністю 200 тис.м3/добу, насосні станції "Вишенька" потужністю 80 тис. м3/добу, "Старе місто" потужністю 10 тис. м3/добу, а також 124 станції підкачки холодної води та 574,9 км водопровідних мереж.

В роботі міської системи водовідведення задіяні очисні споруди каналізації, 13 каналізаційних насосних станцій, 76 км каналізаційних колекторів, з яких 38,4 км – напірні колектори, решта – самопливні та 481,6 км каналізаційних мереж по місту.

Очисні споруди каналізації розташовані на південно-західній межі міста, на правому березі р.П.Буг.

Самі споруди V черги побудовані за проектами 70-х років, із застарілими технологіями очищення та завищеними показниками по енергоспоживанню.

Існуючі водопровідні та каналізаційні мережі та споруди міста, побудовані по проектах 50-х, 60-х, 70-х років - фактично зношені.

  • Транспортний комплекс

Об'єкти транспортного сполучення Вінниці:

  • Залізничний вокзал;
  • Автовокзали;
  • Автомобільні шляхи, в тому числі в самій Вінниці 365,5 км доріг, з яких 176,5 км — з асфальтобетонним покриттям, решта — з щебеневим (дані 2000-х років);
  • Аеропорт "Гавришівка" У 2013 році діяв регулярний авіарейс Вінниця-Москва;від 19 березня 2014 року діє регулярний авіарейс Вінниця-Тель-Авів;
  • Велосипедні доріжки

Міський громадський транспорт включає в себе:

  • Трамвай;
  • Тролейбуси;
  • Автобуси;
  • Маршрутні таксі;
  • річкові катери, що здійснюють пасажирські та екскурсійні тури річкою Південний Буг.

Робота трамваїв та тролейбусів починається о 5.30 і закінчується о 24.00. Також для зручності пасажирів у 2012 році було оснащено майже всі трамваї безкоштовним WiFi.

Щорічно КП "Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління" перевозиться понад 122 млн. пасажирів, що складає біля 75% від загальної кількості пасажирів, що перевозиться пасажирським транспортом міста.

На протязі десяти років комунальне підприємство "Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління" займає 1 місце серед підприємств міського електротранспорту України.

Підприємством обслуговуються 30 маршрутів пасажирського транспорту, а саме:

  • 5 трамвайних маршрутів;
  • 17 тролейбусних маршрутів;
  • 8 автобусних маршрутів.
  • На підставі Меморандуму "Про взаєморозуміння щодо надання технічної та фінансової допомоги з постачання трамваїв, що були у використанні, місту Вінниця" від швейцарського міста Цюрих отримано 116 трамвайних вагонів.

Сьогодні парк пасажирського рухомого складу, складає:

  • 116 трамвайних вагонів;
  • 129 тролейбусів:
  • 23 міських автобуси.
  • Промислова та будівельна галузь міста

Промисловий комплекс міста представлений 78 підприємствами, які об'єднані в 11 найбільш розвинених галузей промисловості.

Провідне місце у структурі промисловості міста у 2011 році займали підприємства: з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (42,5%), хімічної та нафтохімічної промисловості (15,2%), з оброблення деревини та виробництва виробів з деревини (10,6%), виробництва та розподілення електроенергії, газу та води (10%), машинобудування (9,7%).

У галузі житлового господарства міста функціонує 7 комунальних житлово-експлуатаційних підприємств та 4 підприємства різних форм власності, що обслуговують житловий фонд. Крім того 4 підприємства: ВМКП "Вінницяміськліфт", ТОВ "Рембудмонтаж", СРБУ "Вінницяліфт" та ПП "Інвар", які здійснюють обслуговуння ліфтів та міське комунальне підприємство "Аварійно-диспечерська служба", яка забезпечує аварійне обслуговування інженерних систем житлових будинків. Весь житловий фонд, який обслуговується ЖЕК міста Вінниці складає 4828,008 тис.кв.м. На обслуговуванні зазначених підприємств знаходиться 1926 житлових будинки (105690 квартир). В тому числі:

  • 1559 будинки, що перебувають у комунальній власності;
  • 126 будинки – у кооперативній власності;
  • 15 будинків – відомчі;
  • 226 будинків, в яких створено ОСББ (147 будинків знаходяться на утриманні об’єднань). В період до 2011 року було створено 176 ОСББ.
  • На даний час 363 житлових будинки оснащено загальнобудинковими електролічильниками та 709 - лічильниками теплової енергії. Залишається потреба в улаштуванні ще 1064 електролічильників та 513 лічильників теплової енергії.

В рамках міжнародного проекту "Підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) в місті Вінниці" були проведенні безкоштовно енергоаудити міжнародними експертами. На підставі яких, підготовлено 20 бізнес-планів по енергореновації будинків з зазначенням енергозберігаючих робіт, які потрібно виконати конкретно в розрізі робіт по кожному будинку.

У поточному році продовжувалась реконструкція виробничих потужностей ПрАТ "Вінницяпобутхім", ТОВ "Сперко-Україна", "Аграна Фрут", "Вінницький завод пакувальних виробів "Вінтар".

У звітному періоді на території колишнього підшипникового заводу розпочав роботу І-й пусковий комплекс підприємства ТОВ "Бастіон-2009" (виробництво сайдингу – фасадного матеріалу із полімерних композицій), тривають роботи з будівництва олійно-екстракційного заводу ПАТ "Вінницький олійно-жировий комбінат", завершується будівництво та здійснюється монтаж обладнання сучасного молочноконсервного комбінату на вул. Липовецькій (структурне підприємство корпорації "Рошен"), який планується ввести в поточному році.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року зросло виробництво шоколаду в 1,9 р., випуск джемів, желе, паст фруктових – на 17,9%, кондитерських виробів – на 3,7%, напоїв безалкогольних – на 6,1%, овочів та фруктів консервованих – майже на 9%. Збільшено виробництво деяких видів продукції легкої промисловості, в т.ч. пальт жіночих – на 25%, штанів чоловічих та хлопчачих – майже на 23%, піджаків жіночих – на 16%.

Вдвічі зросло виробництво дерев’яної тари, в 1,6 рази – випуск канцелярських бланків, формулярів, на третину – виробництво продукції з паперу чи картону. Спостерігається нарощування виробництва будівельних матеріалів, в т.ч. майже на чверть збільшено випуск елементів збірних конструкцій, на 15% – цегли керамічної, на 8,1% – розчинів бетонних.

Розширено асортимент продукції легкої промисловості на 20 моделей, в т.ч. пальт чоловічих та жіночих, курток, блейзерів, плащів.

Підприємствами міста у січні-травні 2014 року виконано будівельних робіт на суму 234,4 млн. грн., що в порівнянні з відповідним періодом минулого року менше на 5,9% у фактичних цінах ( на 14,6 млн. грн.).

Програмою економічного і соціального розвитку м. Вінниці на 2014 рік, затвердженою рішенням міської ради від 27.01.2014 №1570, по місту заплановано ввести в експлуатацію 100 тис.м2 житла. Зазначений обсяг визначено на підставі інформації, наданої забудовниками, які здійснюють житлове будівництво в м. Вінниці.

Базовий рівень викидів CO2 у місті

Викиди парникових газів (СО2) становили 255,0 тис. тонн. Відносно минулого року викиди промисловими підприємствами зменшились на 14,3 %.

Потенціал щодо зменшення викидів CO2 у місті

1 липня 2011 року м. Вінниця приєдналась до європейської ініціативи "Угода мерів", в рамках якої місто взяло на себе зобов'язання скоротити до 2020 року споживання природних ресурсів та викидів CO2 на 20 % та збільшити частку поновлювальних джерел енергії більше, ніж на 20%.

vinnytsia