До Громадянської мережі ОПОРА надійшла інформація про розміщення результатів діяльності фонду «АПОСТОЛ» на офіційному сайті Михайла Апостола. Після запиту прес – секретаря ОПОРИ сайт закрили, а кандидат призупинив свою статутну участь у фонді.

Кандидат у народні депутати України від Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ" Михайло Апостол, що висувається по 166 округу (Тернопільщина), є засновником благодійного фонду – «АПОСТОЛ». На час виборів діяльність такої структури за участі кандидата може розцінюватися як непрямий підкупом виборців, так як фонд займається наданням допомоги соціально незахищеним верствам населення, багатодітним сім’ям, дітям-сиротам, особам похилого віку, інвалідам, а також наданням допомоги особам, які через свої фізичні або інші вади обмежені в реалізації своїх прав та законних інтересів. Фонд було засновано ще в 2005 році.

Як з’ясувалося, з початку передвиборчої кампанії діяльність фонду «АПОСТОЛ» не припинялась, а сайт фонду мав вигляд персональної сторінки кандидата у народні депутати. Проте, після звернення спостерігачів ОПОРИ до кандидата М.Апостола 29 вересня його закрили - http://apostol.te.ua/

Apostol ternopil

На прохання прокоментувати даний інцидент, на офіційній сторінці пана Апостола у Фейсбуці з’явився коментар:

“ Згідно діючого законодавства України повідомляю, що на час передвиборчої кампанії офіційно призупиняю свою статутну участь у Тернопільському обласному благодійному фонді "Апостол". Все, що робитиме цей фонд, зокрема акції "Добро людям" ніяким чином не пов'язані із політично-передвиборчою діяльністю. ” 

А сам Михайло Апостол надав наступні коментарі:

“Дякую за влучні зауваження і поради. Для того, аби не було надалі непорозумінь - офіційно призупиняю свою статутну участь у фонді. Фонд, який працює вже давно, не припинятиме свою активну допомогу потребуючим людям,  Свою ж політично-передвиборчу діяльність вестиму окремо та згідно чинного законодавства України.”

Apostol ternopil komentar

ОПОРА у жодному разі не виступає проти діяльності благодійного фонду. Головне: попередити діяльність, що суперечить виборчому законодавству, та не допустити непрямого підкупу голосів.

За коментарями звертайтеся:
 
Ергешова Рустамакоординатора Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380989928330
Юрій Смикпрес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380977808830
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)