У 223 округу (Шевченкіський район) спостерігачами ОПОРИ були зафіксовані білборди «Сильної України» з портретним фото С. Тігіпка з доклеєними вихідними даним, що свідчить про фінансування агітаційної продукції не з виборчого фонду.

У Києві були помічені білборди «Сильної України» з доклеєними збоку вихідними даними. Ця сама політична реклама партії із фото лідера Сергія Тігіпка з назвою «Мир. Економіка. Майбутнє» розміщена на носіях зовнішньої реклами приблизно місяць (ще до з’їзду партії та її реєстрації). Оскільки виборче законодавство вимагає наявність вихідних даних на агітаційній продукції, вихідні дані були просто доклеєні на старих бордах.

news 01 10 2014 Kiev Dokleuvania vuhidnuh danuh foto2

news 01 10 2014 Kiev Dokleuvania vuhidnuh danuh foto1

Відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів України» «Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку» (ст. 68, ч. 7). Отже, якщо вихідні дані були доклеєні на старі білборди, то політична реклама «Сильної України» була профінансована не за кошти виборчого фонду.

Щодо відповідальності, то згідно з ст. 212-15 Кодексом України про адміністративні правопорушення: «Порушення порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії – тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

У прес-службі партії «Сильної України» непоінформовані про доклеювання вихідних даних на їхніх білбордах, обіцяли передати усі дані в юридичний відділ.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website:http://oporaua.org/                  
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora