Вже понад місяць триває передвиборча кампанія в країні. Серед основних тенденцій парламентських виборів 2014 року в Рівненській області є фальстарт виборчих кампаній, непрозорість висування кандидатів партіями, затягування реєстрації кандидатами-мажоритарниками у ЦВК, порушення правил ведення агітацій, акцентування на військовій тематиці та використання передвиборчої благодійності.

Саме про це сьогодні йшла мова на прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА «Парламентські вибори 2014: цьогорічні особливості, типові порушення та ситуація на Рівненщині».

opora2 press

Процес висунення кандидатів відбувся не прозоро. Більшість партійних конференцій, з’їздів, девідбувався процес висунення кандидатів у депутати в одномандатних округах області відбулися не публічно. Кандидати були призначені в центрі.

Основною особливістю цьогорічних виборів став фальстарт виборчих кампаній партій та кандидатів

Ще до моменту реєстрації в ЦВК і набуття права вести передвиборчу агітації окремі політичні партії (ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», ПП «Блок Петра Порошенка», «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко), Радикальна партія, Ліберальна партія України, Інтернет 6партія України, «Сильна Україна», партія «Заступ») де факто розпочали власну агітаційну кампанію. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА неодноразово фіксували наявність зовнішньої політичної реклами без вихідних даних та матеріалів з ознаками передвиборчої агітації, розміщених у місцевих ЗМІ. На думку Громадянської мережі ОПОРА такі дії політичних партій факту не є порушенням Закону України «Про вибори народних депутатів». Проте, недосконалість виборчого законодавства дає можливість партіям отримати додаткові електоральні переваги, збільшити час для своєї рекламної кампанії, та заощадити кошти з виборчого фонду.

Вже зареєстровані партії та кандидати продовжують використовувати зовнішню рекламу без вихідних даних, що є порушенням виборчого законодавства. Відсутність вихідних даних може свідчити про те, що така реклама була виготовлена не за кошти виборчого фонду. Це порушення наразі носить масовий характер. Зокрема це стосується зовнішньої реклами наступних партій: ВО «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка», «Свобода», «Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка.

В рамках проведення кампанії спостереження Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала активність політичних партій та кандидатів в області, їхню присутність у ЗМІ та роботу з виборцями

Отож, найбільш активним суб’єктом виборчого процесу є політична партія ВО «Батьківщина». Партія поєднує зовнішню, медійну та вуличну агітацію. Зовнішня реклама ВО «Батьківщина» з’явилася в області на початку вересня, ще до того, як партія офіційно була зареєстрована в ЦВК. Наприкінці місяця партія розпочала встановлення в області агітаційних наметів. Партія також активна в місцевих медіа, зокрема, з початку вересня публікується велика кількість матеріалів, які не марковані, як політична реклама та мають ознаки «джинси».

ВО «Свобода» в основному використовує зовнішню та вуличну агітацію. Ще у серпні до Дня Незалежності в області з’явилася зовнішня реклама з гаслом «Україна – це Твоя Свобода!». У вересні в області також з’явилися білборди «Хто як голосує за люстрацію», де проілюстровано, що фракція ВО «Свобода» у парламенті у повному складі проголосувала за люстрацію. На біл-бордах знаходиться емблема ГО «Люстрація», яку очолює нардеп свободівець Олег Осуховський.

Партії «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт» використовують медійну та зовнішню рекламу. У середині вересня в області з’явилася зовнішня реклама цих політичних сил та матеріали агітаційного змісту у місцевих ЗМІ. Активна в області також ПП «Громадянська позиція», яка поєднує зовнішню, медійну та вуличну агітацію. Завуальована зовнішня реклама партії (наприклад, «Не давати й не брати хабарів – це наша Громадянська позиція») з’явилася в області на початку вересня. Після офіційної реєстрації партії в ЦВК вона була замінена. Тепер на біл-бордах зображена перша п’ятірка виборчого списку. У середині вересня партія розпочала встановлення в області агітаційних наметів. 26 вересня політична партія представила кандидата у народні депутати по 152 мажоритарному округу (м. Рівне). Також 29 вересня своїх кандидатів представив Народний фронт.

Радикальна партія Олега Ляшка використовує в області лише медійну та зовнішню рекламу.

Присутня зовнішня реклама партії «Заступ», Інтернет партії України, Ліберальної партії України, «Сильної України» та партії «Блок Лівих Сил». Інші політичні партії виборчу активність не проявляють.

Серед кандидатів-мажоритарників найбільш активним є Микола Капінос, якого підтримує ВО «Батьківщина» по ОВО 152 (м. Рівне). Агітація за кандидата присутня у місцевих ЗМІ, з наметів роздається агітаційна продукція, по Рівному розклеєні агітаційні листівки, знову ж таки без вихідних даних.

У місцевих ЗМІ активно також присутній кандидат по ОВО №154 (центр – м. Дубно) діючий народний депутат Валентин Королюк. У газетах публікуються статті, що інформують мешканців округу про діяльність Королюка як народного депутата, позицію Королюка щодо тих чи інших подій. Кандидат використовує різні інформаційні приводи щоб нагадати про себе. Наприклад, кандидат прийняв участь у прес-конференції щодо законів по особливому статусу деяких районів Донбасу, де було зазначено, що ухвалення цих законів відбулося з порушенням. Кандидат системно працює з виборцями, в окрузі працюють його громадські приймальні, поширюється друкована агітаційна продукція.

Активний також екс-голова Сарненської РДА Сергій Євтушок, кандидат від ВО «Батьківщина» по ОВО №156 (центр – м. Сарни), який також присутній в ЗМІ округу.

У ОВО №153 (центр – м. Рівне) найбільшу активність проявляє діючий нардеп від даного округу Юрій Вознюк (Народний фронт). Кандидат присутній у ЗМІ округу, в окрузі поширюється його друкована агітація. У вересні, Юрій Вознюк у якості народного депутата відвідав ряд публічних заходів в окрузі, де робив невеликі подарунки (спортивний мат, відеокамера). В окрузі є 4 громадських приймальні депутата. Системно працює з виборцями.

Кандидат по ОВО №153 від ПП «Блок Петра Порошенка» Олексій Муляренко намагається збільшити власну пізнаваність в окрузі за рахунок публікації у місцевих друкованих ЗМІ та місцевому ТБ іміджевих матеріалів про себе. В окрузі також присутня невелика кількість зовнішньої реклами кандидата.

Також активний у ОВО №155 (центр – м. Дубровиця) ще один висуванець ПП «Блок Петра Порошенка» Василь Яніцький. Кандидат є засновником БФ «Наш Край», який від активно використовував під час парламентської кампанії 2012 року та продовжує використовувати зараз. Фонд починаючи з липня відновив активно роботу та активно допомагає військовим, які перебувають в АТО (бронежилети, військова форма), організація патріотичних флешмобів, проведення щорічної премії «Інтелекту».

У ОВО №154 (центр – м. Дубно) активним є єдиний на область кандидат від «Громадянської позиції» Володимир Омельчук. Активність даного кандидата можна охарактеризувати так: медійна – публікації в місцевих газетах щодо балотування в народні депутати та вулична – діяльність наметів з агітаторами, що розповсюджують газети «Громадянської позиції» та листівки з інформацією про кандидата. Така діяльність відбувається у всіх районних центрах округу.

Кандидат по ОВО №152 (м. Рівне) голова громадської організації «Рівненський громадський контроль» Дмитро Якимець (Народний Фронт) веде активну медіа кампанію. В ефірі каналу «Рівне 1» виходять сюжети з кандидатом в рамку проекту «Громадський контроль». Наприкінці вереснякандидат розгорнув широку наметову агітаційну кампанію. В місті встановлено 3 мультимедійних намети, де за Дмитра Якимця закликають голосувати відомі Рівняни.

Кандидат по ОВО №152 (м. Рівне) Олег Осуховський у складі добровольчого батальйону «Січ» перебуває у зоні АТО, патрулює місто Слов’янськ. Також є одним з лобістів ЗУ «Про очищення влади» (був на брифінгу з Соболєвим). У вересні в місті з’явилися білборди з написом «Хто як голосує за люстрацію», де проілюстровано, що фракція ВО «Свобода» у парламенті у повному складі проголосувала за люстрацію. На знаходиться емблема ГО «Люстрація», яку Олег Осуховський. На даний момент, кандидат не веде агітаційну кампанію. Проте тема люстрації та участь в АТО стануть головними трендами в кампанії кандидата.

Серед самовисуванців найбільш активним є кандидат по ОВО №152 Олег Червонюк. Кандидат активно присутній у друкованих ЗМІ та на телебаченні. «Льонокомбінат», власником якого є кандидат, безкоштовно організовує екскурсії на виробництво, «Громадський рух «Льонокомбінат» безкоштовно переплачує газету «Льонокомбінат» для своїх членів. Окрім того наразі Олег Червонюк виготовляє та передає термоодяг для бійців АТО.

Також по ОВО №152 є активним кандидат самовисуванець, депутат Рівнеради Святослав Євтушеко. Кандидат використовує активно власну фірму ТзОВ «Санком». Наприкінці вересня в місті з’явилися сміттєвози фірми з розміщеною на них зовнішньою рекламою кандидата. У місті також агітаційні листівки кандидата розкидаються у поштові скриньки мешканців. У центрі міста встановлений агітаційний намет, де збираються підписи на підтримку будівництва у місті сміттєпереробного заводу.

Ще одним трендом цьогорічної кампанії стало політичне благодійництво. Ще не будучи офіційно зареєстрованими, кандидати активно використовували власні благодійні фонди, громадські організації, та навіть свої підприємства

Олег Осуховський (кандидат по 152-ому виборчому окрузі) передав матеріальну допомогу бійцям, за власний кошт придбав п'ятдесят комплектів військового однострою, термобілизну, п'ять акумуляторів для самохідних артилерійських установок та особисто вручив це воякам-артилеристам

Підприємство, власником якого є Олег Червонюк (кандидат по 152-ому виборчому окрузі) безкоштовно організовує екскурсії на виробництво, «Громадський рух «Льонокомбінат» безкоштовно переплачує газету «Льонокомбінат» для своїх членів. Окрім того наразі Олег Червонюк виготовляє та передає термоодяг для бійців АТО.

Юрій Вознюк (кандидат по 153-ому виборчому окрузі) активно бере участь у масових заходах округу, від свого імені подарував школі відеокамеру та спортивний мат.

Віктор М’ялик (кандидат по 155-ому виборчому окрузі) з початку АТО регулярно перераховує кошти на потреби ЗСУ. Допомагав комплектувати перед відправкою на Схід батальйон «Горинь», зокрема, закупив бронежилети, розвантажувальні жилети, кевларові куртки, надавав кошти, профінансував ремонт шістьох бойових розвідувально-дозорних машин

Василь Яніцький (кандидат по 155-ому виборчому окрузі) працює від імені благодійного фонду «Наш Край». У 2014 році фонд активізував свою роботу фактично за два місяці до старту виборчої кампанії. Наразі фонд Василя Яніцького організовує масові культурні та спортивні заходи, патріотичні флешмоби, закуповує військове спорядження бійцям АТО, дарує книги бібліотекам, тощо.

Михайло Корилкевич (кандидат по 154-ому виборчому окрузі) очолив благодійний фонд «Любіть Україну», який у 2012 році активно використовував кандидат в народні депутати Данило Корилкевич. За офіційними даними у цьому ж році фонд витратив на реалізацію своїх заходів 1,64 млн. грн. Наразі благодійний фонд «Любіть Україну» провів таборування «Захисти і допоможи» 27-28 вересня 2014 року на території Тараканівського форту та Дубенського замку Рівненський. Окрім того кандидат очолює Громадську Експертну Раду Дубенщини (ГЕРД), що періодично проводить різні заходи та засідання. Діяльність ГЕРДу висвітлюється місцевими Дубенськими газетами, а також має площу для розміщення в комунальній газеті м. Дубно «Замок», рубрика називається «під егідою ГЕРДу».

Олексій Муляренко (кандидат по 153-ому виборчому окрузі) від імені власного підприємства «Сталь М» ремонтує військову техніку для бійців АТО, передає частину прибутку на потреби армії.

В цьогорічній виборчій кампанії, Громадянська мережа ОПОРА виявила факти поширення неправдивих відомостей, застосування брудних технологій та «чорного PR». Наразі такі порушення не носять масового характеру

У агітаційних наметах ВО «Батьківщина» у Рівному та інших містах області розповсюджуються газети з ознаками «чорного PR» проти «Блоку Петра Порошенка». Газета має назву «Вечірні вісті» і її публікації містять критику на адресу Петра Порошенка. Газета містить такі заголовки: «Порошенко віддав частину Донбас»,«16 вересня Верховна Рада України ухвалила ганебні закони Путіна». У згаданих публікаціях йдеться про те, що «створено нову комуно-регіональну провладну більшість» і про те, що «порошенківці» голосували за «Путінські закони».

У тижневиках «Скриня» та «Джеркало плюс» від 18 вересня з’явилась ідентична стаття «Ляшко підтримує Королюка». Автор матеріалу теж один – Дмитро Даниленко. В статті мова йде про те, що кандидата в народні депутати і чинного депутата Верховної Ради України Валентина Королюка підтримує не лише «Батьківщина», а й Радикальна партія Ляшка. Проте в обласному штабі Радикальної партії інформацію не лише заперечують, але й готують її офіційне спростування.

Громадянська мережа ОПОРА також проаналізувала діяльність окружних виборчих комісій

Загалом склад комісій на 80% сформований з людей, які мають досвід роботи в ОВК. Частина членів  вже  працювали в ОВК на парламентських виборах 2012 року та на президентських виборах 2014 року.

Заміни в складі ОВК присутні, проте не носять масового характеру.

  • У складі ОВК №152 (м. Рівне) відбулася 1 заміна (Партія регіонів).
  • У ОВК №153 (центр – м. Рівне) відбулася 1 заміна (Партія Пенсіонерів України).
  • У складі ОВК №154 (центр – м. Дубно) відбулося 4 замін (Правий сектор, Україна Майбутнього, Народно-трудовий союз України, депутатська фракція Партії регіонів).
  • У складі ОВК №155 (центр – м. Дубровиця) відбулося 4 заміни («Рідна Вітчизна», Партія Зелених України, депутатська фракція Партії регіонів, «Україна-Вперед!»).
  • У складі ОВК №156 (центр – м. Сарни) відбулося 7 замін (Партія Зелених України, Партія регіонів, Україна Майбутнього,«Україна-Вперед!», Народно-трудовий союз України, партія «Наша Україна», Ліберальна партія України).

Участь у формуванні ОВК відповідно до закону мають право ті політичні сили, які були суб’єктами виборчого процесу у 2012 році. Тому такі партії як «Блок Петра Порошенка», «Опозиційний блок»,  Партія Сергія Тігібка «Сильна Україна» та інші новостворені політичні сили, що вперше приймають участь у виборах не отримали свого представництва в ОВК. Для посилення своїх позицій в окружних комісіях ці політичні сили використовують технічні партії.

 

За детальнішою інформацією звертайтесь до
Координатора спостереження за Позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.