Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА була зафіксована агітаційна продукція кандидата у депутати від партії «Сіріус» по округу 222 (Солом’янський район) Ніколенка Ігоря Богдановича без вихідних даних.

Кандидат у народні депутати від партії «Сіріус» Ігор Ніколенко був зареєстрований в ЦВК ще 23 вересня, проте продовжує роздавати агітки у 222 окрузі без вихідних даних. Відповідно до ст. 68, ч. 6 Закону «Про вибори народних депутатів України» передвиборча агітація має фінансуватися з виборчого фонду кандидата: «Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах». Відсутність вихідних даних на агітаційних листівках – це порушення ст. 69, ч. 7 цього ж закону: «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

news 29 09 2014 Kiev Sirius foto1  news 29 09 2014 Kiev Sirius foto2

Під час запиту на коментар зясувалося, що представниця партії «Сіріус» не дуже поінформована, що таке вихідні дані та який закон встановлює правила агітації. Обіцяла донести цю інформацю до Ігоря Ніколенка.

Сама ж партія «Сіріус» станом на 29 вересня ще не зареєструвалася в ЦВК, проте разом із агітаційними листівками І. Ніколенка роздає також і календарики з рекламою партії.

news 27 09 2014 Kiev Sirius foto3

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.