Два майже ідентичні інтерв’ю із кандидатом № 19 у виборчому списку "Народного Фронту" – Валерієм Лунченком, –  з’явилися у різних закарпатських газетах. Валерій Лунченко також є координатором обласного виборчого штабу "Народного Фронту".

В обох газетах назви матеріалів та речення – фактично однакові, автор вказаний також один – Василь Головня.

Суть інтерв’ю – суто позитивні повідомлення щодо діяльності Валерія Лунченка, матеріал має явні ознаки передвиборчої агітації, оскільки у ньому повідомляється, що Валерій Лунченко балотуватиметься до парламенту і озвучені деякі тези його передвиборчої програми.

Втім у жодній газеті відповідної позначки щодо передвиборчої агітації не зроблено.

Спочатку матеріал вийшов на стор. 4 газети «Срібна Земля-ФЕСТ» № 27 від 19 вересня (наклад – 5 350 примірників), потім – на стор. 4 газети РІО № 38 від 20 вересня (наклад – 15 100 примірників).

Станом на 19 та 20 вересня – коли з’явилася перша публікація, Валерій Лунченко ще не був зареєстрованим кандидатом. Документи на реєстрацію подані 18 вересня, а зареєстрований кандидат Народного Фронту по списку – 23 вересня.

ОПОРА нагадує: згідно із Законом України «Про вибори народних депутатів України», передвиборчу агітацію партія чи кандидат повинні розпочинати із наступного дня після реєстрації.

Тобто, у випадку із Валерієм Лунченком, агітаційне інтерв’ю мало з’явитися лише 24 вересня і позначене у газеті як передвиборча агітація. Цих вимог законодавства не дотримано.

На питання спостерігача ОПОРИ – яким чином два однакові матеріали опинилися у різних газетах і чи надруковані вони на правах реклами, Валерій Лунченко відповів коротко: «Я не відслідковую за тим, хто і що розміщає чи передруковує один в одного».

Ще один випадок завчасно розпочатої агітації зафіксовано з боку кандидата по одномандатному виборчому округу № 68 Олександра Ледиди. Так, у місті Чоп Ужгородського району у поштові скриньки вкинуто спецвипуск газети «Закарпатська Правда», котрий датується 22 вересня. Згідно з інформацією ЦВК, Олександр Ледида 22 вересня був зареєстрований як кандидат, отже агітувати мав, згідно із Законом, із 23 вересня.

2014.09.26.Chop Lududa 2014.09.26.Chop Lududa1

2014.09.26.Fest Lynchenlo 2014.09.26.Fest Lynchenlo1

2014.09.26.RIO Lynchenlo 2014.09.26.RIO Lynchenlo1

Згідно з частиною 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», «передвиборча агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборча агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У частина 1 статті 70 цього ж Закону йдеться: «Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборчу агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати».

У частині 17 статті 74 Закону наголошується: «Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі».

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир,
 координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.