Хоч у Хмельницькому анонсувалася зустріч із кандидатів із діячем антитерористичної операції, командиром батальйону «Донбас», Семеном Семенченком (другий номер у виборчому списку політичної партії «Об’єднання "САМОПОМІЧ"»), сам він до міста не приїхав. Зустрічі з виборцями, переважно зі студентством провели кандидати із першого десятка Оксана Сироїд, Ірина Суслова та Павло Кишкар, а також Іван Мірошниченко й Остап Єднак, котрі у виборчому списку Об’єднання «Самопоміч» трохи далі. 

xm-anons Semen4enka  xm-Samopovi4

На Хмельниччині політичне об’єднання опирається на громадську організацію «Самопоміч», очолювану директором обласної філармонії Олександром Драганом. Тим не менш у присутніх на зустрічі виникло питання щодо депутата Старокостянтинівської міської ради Олександра Афанасьєва, який висунутий кандидатом у народні депутати України від партії «Самопоміч» по одномандатному виборчому округу № 191.

«Цей депутат проявив себе лише тим, що заснував незалежну міську газету, основний контент якої спрямований проти діючого міського голови, - заявив на зустрічі отаман Хмельницького козацького курення імені І. Нечая Сергій Скоробогатий. – Натомість у громаді всі пам’ятають, що ніякий він не позапартійний, а литвинівець, який входив у недавню більшість у міській раді, створену на базі Партії регіонів».

Кандидати-списочники лише пообіцяли довести ці зауваження до партійного керівництва. Натомість вони поділилися інформацією стосовно пакету реформ: інформаційна політика й судова реформа, економічна ідеологія національного прагматизму, захист земельних і природних ресурсів та національного виробника, антикорупційне законодавство, захист громад і посилення місцевого самоврядування. І попри суспільно-громадську підтримку таких напрацювань, об’єднанню бракує політичної підтримки. Цим і зумовлений намір громадських діячів іти у політику.

«Свою роботу в парламенті ми розпочнемо зі збору підписів депутатів від інших фракцій під нашими законопроектами, - сказала Оксана Сироїд. – Адже попри те, що ми є новими обличчями в політиці, як активісти об’єднання «Самопоміч» та партії «Воля» маємо значний досвід законотворчої роботи. Із більш як сорока наших проектів дванадцять на розгляді у Верховній Раді, а Закон про люстрацію проголосовано у другому читанні й ухвалено».

 
Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.