Незадовго до старту виборчої кампанії у Рівненській області активізували свою діяльність благодійні фонди та соціальні ініціативи потенційних кандидатів у депутати Верховної Ради України по мажоритарним округам. Ще не будучи офіційно зареєстрованими кандидати, вони активно роздають подарунки, організовують масові заходи та допомагають армії. Таким чином через свої цільові фонди майбутні висуванці намагаються вже зараз заручитися підтримкою виборців.

У 152-му виборчому окрузі (м.Рівне) станом на 22 вересня 2014 р. офіційно зареєстраувався лише один кандидат. Проте все активніше у ЗМІ з’являються згадки про ще одного потенційного кандидата. 

"Підприємство, власником якого є Олег Червонюк, безкоштовно організовує екскурсії на виробництво, громадська організація "Громадський рух "Льонокомбінат"" безкоштовно переплачує газету "Льонокомбінат" для своїх членів. Окрім того наразі Олег Червонюк виготовляє та передає термо одяг для бійців АТО. Також майбутній кандидат виступає меценатом Рівненського міського природничо-математичного ліцею «Елітар»."

По 153-ому окрузі (Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони, 9 дільниць м. Рівне) наразі не зареєстровано жодного кандидата. По цьому виборчому окрузі зїзд партії «Народний фронт» 14 вересня висунув кандидатом у народні депутати Юрія Вознюка. Незадовго до свого висування Юрій Вознюк зночно активізував свою діяльність як діючого депутата – бере участь у масових заходах, роздає цінні подарунки. Зокрема до свята Першого дзвоника Юрій Володимирович презентував Великожитинській школі відеокамеру. А до дня фізкультурника у м. Корець кандидат подарував школі спортивний мат.

Округ № 154 (Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони) має лише одного зареєстрованого кандидата – Омельчук Володимир Васильович, політична партія «Громадська позиція».

По цьому виборчому окрузі знову розпочав роботу благодійний фонд «Любіть Україну», який у 2012 році активно використовував кандидат у народні депутати Данило Корилкевич. За офіційними даними у цьому ж році фонд витратив на реалізацію своїх заходів 1,64 млн. грн. Проте вже у 2014 році головою правління фонду обраний Михайло Корилкевич, син Данили Корилкевича. За інформацією спостерігачів ОПОРИ саме Михайло Корилкевич балатуватиметься по 154-ому виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 2014 року. Наразі благодійний фонд «Любіть Україну» анонсує проведення таборування «Захисти і допоможи» 27-28 вересня 2014 року на території Тараканівського форту та Дубенського замку Рівненський.

По 155-ому виборчому окрузі (місто Кузнецовськ, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони) наразі є всього два офіційних кандидати. Один з них – самовисуванець М’ялик Віктор Ничипорович. Свою агітаціну кампанію активізував ще у серпні. Київський бізнесмен, який родом з Володимирецького району на Рівненщині, з початку АТО регулярно перераховує кошти на потреби ЗСУ. Допомагав комплектувати перед відправкою на Схід батальйон «Горинь», зокрема, закупив бронежилети, розвантажувальні жилети, кевларові куртки, надавав кошти, профінансував ремонт шістьох бойових розвідувально-дозорних машин.

Ще один потенційни кандидат на 155-ому виборчому окрузі – Василь Яніцький, працює від імені благодійного фонду «Наш Край». Це вже другі вибори до Верховної ради, на яких балотується Голова правління Благодійного фонду. У 2014 році фонд активізував свою роботу фактично за два місяці до старту виборчої кампанії. Наразі фонд Василя Яніцького організовує масові культурні та спортивні заходи, закуповує військове спорядження бійцям АТО, дарує книги бібліотекам, тощо.

Наразі у 156-ому виборчому окрузі (Березнівський, Костопільський, сарненький райони) поки не зареєстровано жодного канидата. Активної діяльності фондів та громадських організацій не фіксується.

Громадянська Мережа ОПОРА зазначає, що до моменту офіційної реєстрації кандидата в народні депутати така діяльність не є порушенням закону. Проте ми застерігаємо, що відповідно до ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати. Така передвиборча агітація є непрямим підкупом виборців, що карається чинним законодавством.

Також нагадуємо потенційним та фактичним кандидатам, виборча кампанія 2012 року показала, що використання благодійних фондів не принесло очікуваних результатів. Навчені попередніми благодійниками, мешканці Рівненщини залюбки використовували кошти «меценатів», однак, проголосували не за тих, хто давав найбільше грошей.

За детальнішою інформацією звертайтесь:
Координатора спостереження за Позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08
 
Довідково:
Позачергові вибори народних депутатів України проводяться у загальнодержавному багатомандатному окрузі та 213-ти одномандатних виборчих округах на всій території України. Разом з тим, відповідно до ст.8 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», вибори не організовуються і не проводяться на тимчасово окупованій території АР Крим (округи №1-10) і м. Севастополь (округи №224-225).
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.