У складі комісії відбулися зміни: новим членом ОВК стала дружина голови – Юлія Бушман. ЦВК не заперечувала проти такого призначення.

Днями відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії. Одне з питань, що розглядались на засіданні – зміна членів окружних виборчих комісій за поданням політичних партій-суб’єктів внесення кандидатур до складу ОВК.

Зокрема, зміна була проведена у складі ОВК Кременчуцького виборчого округу. ОПОРА вже публікувала клопотання члена комісії Олександра Завірухи (Партія регіонів) про припинення повноважень його, як члена окружної виборчої комісії. Замість представника фракції Партії регіонів Олександра Завірухи членом виборчкому за квотою Партії регіонів призначена Юлія Бушман, дружина голови ОВК Руслана Бушмана.

Спостерігач мережі ОПОРА звернулась до Руслана Бушмана з проханням прокоментувати призначення його дружини членом ОВК.

"Призначення моєї дружини – рішення ЦВК. Ні я, ні вона до цього відношення не маємо. ЦВК самостійно обирає, ким замінити члена комісії, який вибув, і так випадково сталось, що ним стала моя дружина," – коментує Руслан Бушман.

Але згідно статті "Дострокове припинення повноважень складу виборчої комісії або члена виборчої комісії" Закону України "Про вибори народних депутатів України", саме від суб’єкта подання (тобто політичної партії) залежить, хто саме буде призначений замість члена комісії, який вибув. Центральна виборча комісія перевірила відповідність подання вимогам закону та, за відсутності порушення, прийняла рішення – включити Юлію Бушман до складу Кременчуцької ОВК. Не зважаючи на те, що головою окружної комісії є чоловік останньої.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина,
прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Полтавській області
+380996744565
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.