20 вересня по всьому місту проходили святкові акції, і кандидати у народні депутати на позачергових виборах не минули цю можливість, щоб засвітитися перед виборцями. Серед них був і Андрій Гордєєв, який висувається від «Блоку Петра Порошенка» по одномандатному виборчому округу №183.

Андрій Гордєєв, як і інші, відкрито не агітував за себе на масових святкових заходах до Дня міста, не називав себе відкрито кандидатом, тому його дії не підпадають під Закон «Про вибори народних депутатів».

Проте, підчас виступу на концерті на підтримку української армії, що відбулась на набережній Дніпра, Андрій Гордєєв виголошував програмні месиджи партії,  від якої він йде кандидатом, і сцена, де він виступав, була обладнана у кольорах і стилі «Блоку Петра Порошенка».

Варто зазанчити, що за кілька днів місцеві ЗМІ анонсували підтримку А.Годєєвим означених заходів.

Крім цього Андрій Гордєєв взяв участь у благодійному ярмарку, де відповідав на питання місцевих журналістів, але політичних тем не торкався.

Традиція кандидатів у депутати брати участь у заходах, що організовують органи влади та місцевого самоврядування, позиціонуючи себе як завгодно, але не як кандидати, ще збереглася з минулих виборів. Це пряма спроба уникнути оплати витрат з виборчого фонду, задіяти до своєї передвиборної агітації адміністративний ресурс. Нова редакція Закону «Про вибори народних депутатів» (п.2. ст. 68) дає чітке роз’яснення, що є передвиборною агітацією, і участь у заходах, що проводить влада взагалі заборонена (п.4 ст.74  цього ж Закону). Проте, поки ЦВК не зареєструвала  потенційного кандидата, його діяльність не підпадає під дію Закону. Громадські спостерігачі ОПОРИ констатують, що на позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року відбувається масове використання цієї прогалини у законодавстві.

Нагадаємо, що наразі Андрій Гордєєв є депутатом Херсонської міськради, радником голови обласної державної адміністрації Андрія Путілова (народний депутат від Партії УДАР).

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова,
прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.