На Черкащині помалу стартує виборча кампанія. Нині по області зареєстровано лише 7 кандидатів у депутати. Проте деякі потенційні кандидати, ще не зареєструвавшись, активно розпочали свою виборчу діяльність.  Їх ініціативи мають ознаки непрямого підкупу виборців. Окрім цього, вже зрозуміло, що народні депутати старатимуться знову виграти вибори по своїх «переможних» округах.

Поки не зареєстровано жодного кандидата на 194 окрузі, хоча вже деякі ймовірні претенденти вирізняються особливою активністю. Так, за сприянням Наталії Нетовкіної (громадянський рух «За процвітання Черкащини») відбулися святкування дня міста у Черкасах (18-21 вересня), зокрема: концерт, конкурс на найкраще сімейне українське весілля, караоке тощо. Переможцям конкурсу дарували призи.

22 09 cherk

Продовжує працювати на цьому окрузі також Валентина Жуковська (голова Громадської ради Черкас, партія «Рідне місто», почесний президент ПАТ «Азот»). Так, на День міста Черкаси за її сприяння були організовані конкурси для дітей та їх батьків біля ПК «Дружби народів», сільськогосподарський ярмарок, відбулося відкриття дитячого та спортивного майданчиків.

22 09 cherk 1

22 09 cherk 2

Активна виборча боротьба може розгорнутися на окрузі № 195. На ньому вже активно працює Володимир Зубик (народний депутат, виграв попередні вибори на цьому ж окрузі), заохочуючи виборців безкоштовними екскурсіями. У той же час Наталія Нетовкіна матеріально допомогає жителям округу (наприклад, спостерігачу ОПОРИ вдалося побачити заяву щодо виділення коштів для ремонту місцевого храму в Драбові, у штабі Н. Нетовкіної), а вчора (21 вересня) вона організувала святкування Дня міста у Чорнобаї та Драбові. Крім цього, вона проводить зустрічі з жителями сіл та трудовими колективами, організовує різноманітні конкурси та акції, про що постійно повідомляє на своїй сторінці у Facebook. Загалом, на 195 окрузі поки зареєстрований лише Юрій Марченко (безпартійний).

На 196 окрузі поки досить спокійно. Є зареєстрований кандидат Олександр Маштепа (безпартійний) та ознаки активності почав проявляти ймовірний кандидат у депутати Геннадій Бобов (народний депутат, виграв по цьому округу у 2012 році). Так, за повідомленням газети «Нова Доба», нещодавно він допоміг двом навчальним закладам отримати необхідне обладнання: комп’ютер, принтер. Окрім того, в цьому ж місяці Бобов передав джипи «Nissan» спецпідрозділу СБУ «Альфа» тощо.

22 09 cherk  4

Леонід Даценко (народний депутат, безпартійний) – поки єдиний кандидат, зареєстрований на окрузі № 197. На минулорічних виборах у 2013 році на ньому ж і переміг. Даценко постійно проводить зустрічі з виборцями, наприклад, вчора (21 вересня) відвідував Золотоношу. Проте загалом на окрузі поки не зафіксовано якої-небудь особливої активності.

На 198 окрузі вже встиг зареєструватися Віктор Тимошенко (народний депутат України, безпартійний), який переміг на цьому окрузі у 2012 році. Особливо активно розпочав активність Сергій Рудик (ВО «Свобода», на виборах у 2012 році програв В. Тимошенку), хоча нещодавно і повідомив, що балотуватися скоріш за все не буде. Так, на День міста Сміла (13 вересня) по всьому місту була розміщена його реклама (листівки, сітілайти, білборди).

22 09 cherk 3

На 199 окрузі поки зареєстровані два кандидати: Валентин Нечипоренко (народний депутат, безпартійний, переміг на цьому окрузі у 2012 році») та Олексій Неділько (безпартійний).

По 200-му округу особливо активним є Антон Яценко (народний депутат, безпартійний). Наприклад, 17 вересня він подарував три бронежилети працівникам міліції, які мають поїхати в зону АТО. Того ж дня він розповів, що планує встановити сонячні батареї у містечках округу (Умань, Монастирище, Христинівка). Трохи раніше, 12 вересня, депутат допоміг запустити  цілодобове водопостачання у Христинівці, а 20 серпня відкрив Діагностичний центр у міській лікарні тощо.

Цікаво, що саме на цьому окрузі «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт» поки не висунули жодного кандидата-мажоритарника. 

 
Довідково:                                                                   
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.