Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА у Києві зафіксована зовнішня політична реклама без вихідних даних, що свідчить про порушення виборчого законодавства, оскільки її виготовлення та розміщення відбулося, ймовірно, не за кошти виборчого фонду.

ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Громадянська позиція», «Сильна Україна», «Народний фронт» почали розповсюджувати зовнішню політичну рекламу, зокрема білборди, ще до партійних з’їздів, а отже, до того, як стали суб’єктами виборчого процесу (ст.12 Закону «Про вибори народних депутатів України»). Це дало можливість партіям подовжити час для власної політичної реклами та зекономити кошти.

Офіційно ж дозволяється агітували лише після реєстрації партії або кандидата у ЦВК, з умовою, що агітаційна продукція буде вироблена і розміщена за кошти виборчого фонду (ст.68, частина 6-7 Закону «Про вибори народних депутатів України»). Проте такі партії як: ВО «Громадянська позиція» та «Батьківщина», зареєструвавшись 9 і 18 вересня відповідно, продовжують агітувати, використовуючи старі білборди без вихідних даних, надруковані, скоріш за все, не за кошти виборчого фонду. Відсутність вихідних даних – це порушення ст.69, частини 7 цього ж закону.

Якщо порушення ведення агітації «Громадської позиції» – це поодинокі випадки, оскільки більшість білбордів відповідають вимогам, то майже вся політична реклама ВО «Батьківщина» залишилася на місці. Відтягування дати реєстрації в ЦВК й можливість агітувати не за кошти виборчого фонду – традиційне хитрування українських партій. Також ще досі залишається чимало зовнішньої політичної реклами від партій ВО «Свобода».

Зафіксовані приклади порушень: 

22 08 Kyiv

 
22 08 Kyiv 2
 
22 08 Kyiv 4 3
 
Агітація з дотриманням норм закону:
 
 
22 08 Kyiv 4
 
22 08 Kyiv 4 2
 
22 08 Kyiv 3
 
22 08 Kyiv 3 1
22 08 Kyiv 5
22 08 Kyiv 6
 
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.