Спостерігачі Мережі ОПОРА виявили у приміщенні адміністрації Комінтернівського району Харківської міськради (вул. Плехінвська, 42) стенд з текстом, у якому згадується ім'я кандидата у депутати по 173 округу Анатолія Денисенка. Подібне розміщення рекламних матеріалів суб'єктами виборчого процесу прямо порушує норми передвиборної агітації.

Як видно з фотографій, стенд має великі розміри. Вся його площа вкрита гаслом “Анатолий Денисенко. Доверяй делам!”

news 19 09 Kharkiv

Примітно, що рекламна конструкція розташована безпосередньо у коридорі на першому поверсі адмінбудівлі. Тут же поряд знаходиться кабінет №6. У ньому базується приймальня народного депутата 7 скликання Анатолія Денисенка.

Варто зазначити, що політик прямо зацікавлений у своєму піарі в Комінтернівському районі міста Харкова. Частина цього району входить до складу 173 ВО, на якому Анатолій Денисенко балотується як самовисуванець на нинішніх Позачергових парламентських виборах, а у 2012 році— він у цьому окрузі переміг.

Тим не менш, статус народного депутата не позбавляє Анатолія Петровича як учасника дійсної передвиборчої кампанії обов'язку дотримуватися Закону України “Про вибори народних депутатів України”, зокрема, статті 74, яка встановлює обмеження щодо ведення передвиборчої агітації.

Частини 3 та 5 цієї статті забороняють використовувати приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування для проведення передвиборної агітації та розміщувати в середині них агітаційні матеріали та політичну рекламу.

Недотримання вищезазначених норм підпадає під дію статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення: “Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.