У окремих районах Донецької області, які контролюються бойовиками, проживає більшість виборців регіону. Станом на 17 вересня, не менше 54% виборців Донецької області не зможуть прийняти участь у голосуванні на позачергових парламентських виборах, які відбудуться 26 жовтня. Про це йдеться в повідомлені прес-служби спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області.

Infogr Donetsk obl

Інфографіка: Комітет виборців України, Донецьк

Всього на території Донецької області за офіційними даними мешкає близько 3,5 млн виборців. З них близько 1,5 млн виборців проживають в округах, які повністю або частково контролюються українськими силовиками, а близько 2 млн в районах, підконтрольних бойовикам.

«На жаль, бойовики контролюють територію, на якій проживає значна більшість виборців Донецької області, аніж в районах, підконтрольних українській армії. Це дуже густонаселені райони з такими містами, як Донецьк, Горлівка, Макіївка, Єнакієве, Шахтарськ. За нашими розрахунками проголосувати не зможуть більше половини виборців Донбасу», — заявив Сергій Ткаченко, голова правління ДОО «Комітет виборців України».

Повністю підконтрольні Україні наступні округи: №46 (центр — Артемівськ), №47 (Слов’янськ), №48 (Краматорськ), №49 (Костянтинівка), №50 (Красноармійськ), №57, 58 (Маріуполь).

Частково контролюються округи: №45 (центр — Київський район Донецька, до округу входить Ясинуватський район, який частково контролюється Україною), №52 (центр — Горлівка, Дзержинськ контролюється Україною), №59 (центр — Мар'їнка, місто контролюється Україною, Мар'їнський район частково контролюється бойовиками), №60 (центр — Волноваха. Волноваський, Володарський та Першотравневий райони контролюються Україною, Новоазовський та Тельманівський райони — бойовиками).

Округи, які Україна повністю не контролює: №41-44 (центр — Донецьк), №51 (Горлівка), №53 (Єнакієве), №54 (Шахтарськ), №55, 56 (Макіївка), №61 (Старобешеве).

Однак варто зазначити, що цифри не враховують тимчасових переселенців, бо їх об’єктивно неможливо порахувати, а більшість експертів вважають, що офіційні дані значно занижені.

Контактна інформація:
Олександр Іванов, Прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 213-02-56, [email protected]
 
Про громадське спостереження за виборами:
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
У Донецькій області громадське спостереження за парламентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітету виборців України».