Президент України досі не підписав зміни до закону, які б дали змогу зарахувати до вищих навчальних закладів на місця державного замовлення абітурієнтів з Автономної Республіки Крим.

Із метою додержання та захисту прав і свобод людини у квітні 2014 року було прийнято Закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України". Законом визначено, що внаслідок збройної агресії Російської Федерації та окупації території Автономної республіки Крим, її жителі потребують особливого порядку забезпечення прав і свобод громадян України. Серед інших прав визначено, що для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї та брали участь у конкурсному відборі вступників на навчання у державних і комунальних вищих навчальних закладах України у загальновстановленому порядку, однак за результатами конкурсного відбору не потрапили до рейтингового списку вступників на місця державного замовлення, мають бути додатково надані місця державного замовлення. Порядок фінансування таких додаткових місць мав затвердити Кабінет Міністрів.

Однак Президент висловив заперечення щодо прийняття такого нормативного акту, оскільки його реалізація потребувала додаткових видатків із Державного бюджету України, які не передбачені у Законі України "Про Державний бюджет України на 2014 рік". Після певних консультацій, 12 серпня 2014 р. представник Президента у Верховній Раді озвучив проект змін, які все ж гарантували право кримчан на зарахування до вищих навчальних закладів на додаткові місця державного замовлення. Документ був підтриманий депутатами ВРУ, а 21 серпня переданий на підпис Президенту.

Фактично, абітурієнтам з Автономної Республіки Крим, які не були зараховані на навчання на місця державного замовлення, треба було визначитися з вишом та напрямом підготовки, де вони бажали навчатися. Вищий навчальний заклад, у свою чергу, мав підготувати список таких вступників і передати до Міністерства освіти і науки чи іншого центрального органу, у чиєму підпорядкуванні він знаходиться. Після цього, центральний орган виконавчої влади з питань забезпечення формування державної політики у сфері освіти, за зверненням цих вишів, надає (розміщує) додаткові місця державного замовлення з урахуванням напряму, обраного абітурієнтом. На жаль, додаткові місця досі не були виділені, оскільки зміни до закону не були підписані Президентом, а отже і не набули чинності.

Ця проблема стосується 315 абітурієнтів, які зробили вибір на користь освітньої системи України, а не Російської Федерації, і вирішили здобувати певний фах саме тут. Вони відмовилися навчатися у ВНЗ окупованого Криму, не забрали документів з вітчизняних ВНЗ, однак досі не стали студентами. Більше того, сьогодні вже 1 вересня, а механізму зарахування вступників з Автономної Республіки Крим досі немає.

Саме тому, Громадянська мережа ОПОРА звертається до Президента України Петра Порошенка з вимогою підписати проголосовані депутатами Верховної Ради "Пропозиції Президента до Закону "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо місця перебування та права на освіту". Крім того, Міністерству освіти і науки України слід направити до вищих навчальних закладів лист про те, що МОН не заперечує допуску до навчання абітурієнтів з Автономної Республіки Крим, які досі не були зараховані на місця державного замовлення, а також поселенню їх до гуртожитків.

Детальніше:

Ольга Стрелюк, керівник освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА: +380 63 62 86 836

Публікацію підготовлено в рамках проекту "Протидія інституційній корупції в освітній сфері на етапі вступної кампанії до вищих навчальних закладів через формування рейтингу відкритості ВНЗ та проведення дослідження результатів зарахування студентів". Проект здійснюється за фінансової підтримки МФ "Відродження".

Консультаційна та юридична допомога вступникам: 044-222-57-27.