На сьогоднішній прес-конференції Громадянська мережа ОПОРА підбивала підсумки громадського спостереження за ЗНО. Моніторингова кампанія охопила 15 областей та 1200 спостережень по всій Україні. Досі спостерігачі слідкують за перебігом додаткової сесії, що триватиме до 15 липня.

Як зазначає координатор кампанії спостереження за ЗНО Ольга Стрелюк, злагоджене проведення основної та додаткової сесії може свідчити про стабілізацію загальної суспільно-політичної ситуації в Україні. Навіть попри незручності, пов’язані з відсутністю можливості скласти тестування на території Донбасу, 21 тисяча абітурієнтів з Донецької та Луганської областей пройшли ЗНО. Попри побоювання та невтішні прогнози щодо низької участі перереєстрованих абітурієнтів на тестування, явка на додаткову сесію ЗНО становила майже 80%.

 

Більшість абітурієнтів з Донбасу перереєструвалася для проходження додаткової сесії ЗНО у Харківській, Запорізькій та Дніпропетровській області, а також у Києві. Такий перерозподіл змінив і мережу пунктів тестування, а увесь тягар організації незалежного оцінювання ліг на Харківський та Дніпропетровський центри оцінювання якосі освіти. Якщо у всіх регіонах під час додаткової сесії працюватиме всього один пункт тестування (в Одесі - 2), то у Харкові під час тестування з української мови та літератури аж 29, у Дніпропетровській області – 13, у Запорізькій – 17, у м. Київ – 11. У Дніпропетровській області абітурієнти проходитимуть тестування у двох містах – Дніпропетровську та Павлограді, у Запорізькій теж у двох – безпосередньо у Запоріжжі та в Бердянську,  у Харківській – тільки в Харкові.

В ОПОРІ відзначають, що Міністерство освіти й науки України видало наказ про безкоштовне розміщення вступників з Донецької та Луганської областей у гуртожитках вищих навчальних закладів, щоб не наражати їх на небезпеку під час переїздів для участі у додатковій сесії в інших областях. Як вдалося з’ясувати спостерігачам, багато учасників прибули до міст проходження ЗНО заздалегідь, зупинившись у родичів, знайомих, тимчасово орендуючи житло. Частина з них скористалася можливістю проживання в гуртожитках, де розміщувалися і батьки вступників. Разом з тим, значна частина абітурієнтів все ж добиралася з Донбасу на кожне тестування, долаючи озброєні блок-пости, ретельні перевірки терористів та військових, спізнення потягів на дві-три години, від раніше заявленого часу. Саме тому, ще однією з особливостей тестування під час додаткової сесії є присутність великої кількості батьків біля пунктів, які боялися відпускати дітей самих, зважаючи на загрозу.

“Конфлікти на сході країни внесли зміни і в розклад вступної кампанії”, – продовжує Ольга Стрелюк. Цьогоріч вона розпочнеться не як зазвичай – 1 липня, а 11-го, оскільки продовжені терміни додаткової сесії ЗНО, а відповідно і оприлюднення результатів відбуватиметься пізніше. На Донбасі вступна кампанія теж розпочнеться 11 липня, однак прийом заяв та документів завершиться не 1 серпня, як у решти вищих навчальних закладів України, а 15 вересня. Зарахування на місця державного замовлення у ВНЗ Луганської та Донецької областей відбудеться не пізніше 15:00 год. 25 вересня.

Як пояснюють спостерігачі, відтермінування пов’язане в першу чергу з тим, що значна частина абітурієнтів, які не перереєструвалися для участі у додатковій сесії, ще мають скласти ЗНО для того, аби брати участь у конкурсному відборі. Міністерство освіти і науки, а також Український центр оцінювання якості освіти обіцяють організувати третю сесію ЗНО безпосередньо у ВНЗ Донбасу. Проте, коли саме вона проходитиме, ще не визначено. Крім того, треба взяти до уваги і той факт, що частина вишів регіону не працює через захоплення озброєними особами та розміщення там бойовиків. 

Детальніше:

Ольга Стрелюк, координатор кампанії спостереження за ЗНО, 044 222 57 27.
 
Додаткова інформація:
Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).