На Закарпатті завершилася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Вперше в області наразі триває додаткова сесія (зареєстроване 141 тестування). 2 липня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція на тему: «ЗНО у Закарпатській області: підсумки громадського спостереження».

За оцінками громадських спостерігачів кампанія пройшла на достатньо високому організаційному рівні та без порушень, які б ставили під сумнів коректність процедури тестування, - розповів координатор кампанії спостереження за  ЗНО-2014 в Закарпатській області.

Для проходження ЗНО на Закарпатті зареєструвалися 6 894 особи, з них 5 264 особи – випускники 2014 року (52,6 %). 1 630 – випускники минулих років, - повідомила Олена Лешко, уповноважена особа Івано-Франківського центру оцінювання якості освіти.

Складають тести в області і 8 абітурієнтів зі Сходу та Криму (4 з Донецька, 2 з Криму і 2 з Луганська).

В Закарпатській області за ЗНО спостерігали 13 спостерігачів ОПОРИ, які відвідали усі пункти тестування у Ужгороді, Мукачеві, Хусті та Виноградові. Як розповів, за  ЗНО-2014 в Закарпатській області (USETILegacyAlliance), тестування на Закарпатті пройшло без порушень, було забезпечено конфіденційність матеріалів до початку тестування,  відсутні скарги на якість друку тестових зошитів та бланків відповідей, на всіх пунктах тестування абітурієнтам пояснювали правила проведення ЗНО та їх права і обов’язки. Процедура в цілому була дотримана. «Найбільш грубим порушенням процедури ЗНО залишаються дії самих абітурієнтів – спроба використовувати чи мати при собі заборонені технічні засоби, - каже. – У таких випадках коректно і в межах правил ці засоби виявляли працівники ДСО (які були присутні на всіх пунктах тестування) за допомогою металодетекторів і абітурієнти позбавлялися можливості продовжувати тестування та, відповідно, отримали 0 балів з цього предмету. Таким чином, усі абітурієнти були у рівних умовах. Слід зазначити коректну поведінку працівників Державної служби охорони, які здійснювали цю перевірку». Загалом через наявність згаданих технічних засобів не склали ЗНО 14 закарпатців (двоє подали апеляції, але вони не були підтримані центром оцінювання якості освіти). Позбавляла права пройти тестування і така проста помилка, як відсутність документів – дехто просто забув їх вдома. Але через це не зміг потрапити на саме тестування.

2 484 зареєстрованих на ЗНО закарпатських абітурієнтів не з’явилися на пункти тестування. Окремі з них не прийшли на тестування загалом, а на певні предмети (якщо, до прикладу, успішно склали 3 з 4 тестів, то пропустили останній «запасний» тест). Зокрема, із 103 зареєстрованих охочих складати тести з російської мови 25 не з’явилися, 70 із 289 не з’явилися на тести зі світової літератури.

Для Закарпаття було замовлено 23 054 тестових зошитів українською мовою (з усіх тестів), 105 російською, 885 угорською, 1 зошит молдавською, 19 – румунською.

Нагадаємо, мережа ОПОРА спостерігала за проведенням ЗНО з п’яти предметів: українська мова та література (дві сесії), іноземні мови, математика, історія України та біологія. Громадське спостереження охоплює усі 9 регіональних центрів оцінювання якості освіти та відбувається у 15 регіонах України.

Щодо роботи персоналу пунктів тестування, то спостерігачі відзначають високий кваліфікаційний рівень уповноважених представників УЦОЯО, відповідальних за пункт тестування, інструкторів та чергових. Виявлені поодинокі і незначні випадки технічних помилок, як то не вкладення невикористаних бланків в зворотній сек’юрпак, або помилка при роздачі зошитів. Усі вони були вчасно виявлені та виправлені, що демонструє достатньо високий рівень підготовки осіб, які організовують роботу на пунктах тестування.

Фактів перешкоджання роботі спостерігачів на пунктах тестування не виявлено.

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI LegacyAlliance).