Громадянська мережа ОПОРА на прес-конференції 26 червня підбила підсумки спостереження за основною сесією зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) в Чернівецькій області. Спостерігачі мережі були присутні на 30 пунктах тестування (всього тестування відбувалося на 60), де слідкували за дотриманням процедур незалежного оцінювання з боку персоналу та з боку абітурієнтів. Серйозних порушень, які б впливали на результати тестувань учасників, спостерігачами зафіксовано не було.

Підводячи підсумки, координатор громадського спостереження за ЗНО в Чернівецькій області Григорій Сорочан відмітив: «Основна сесія ЗНО у Чернівецькій області відбулася на хорошому організаційному рівні, без системних порушень процедури тестування, в умовах сприяння роботи громадським спостерігачам, без спроб зірвати процес».

Викликом перед організаторами ЗНО залишається додаткова сесія, яка в цьому році набула особливих рис через військові дії на сході України та анексію Криму Російською Федерацією. Абітурієнти з цих регіонів України змушені були перереєстровуватися для можливості проходження ЗНО в інших регіонах України.

Так, присутня на прес-конференції завідувач відділу тестових технологій та ЗНО Групи моніторингу у Чернівецькій області Любов Якименко повідомила: «На додаткову сесію ЗНО, зокрема, з української мови та літератури зареєстровано 42 абітурієнти, з яких 17 – це переселенці з Криму, Донецької та Луганської областей. Додаткова сесія ЗНО на відміну від минулих років, коли її проводили в Івано-Франківську на базі регіонального центру оцінювання якості освіти, у 2104 році із врахування фактору «переселенців» буде проводитися щоденно у Чернівцях на базі СЗОШ № 6 з 1 по 15 липня».

ОПОРА відзначає добрий рівень організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Під час усіх сесій ЗНО тестові завдання залишалися засекреченими для вступників до початку роботи над ними у аудиторіях. Це дає підстави говорити про відсутність витоку інформації до моменту тестувань. Варто зауважити, що й персонал на пунктах тестування справився зі своїми обов’язками. У порівнянні із минулими роками (у 2012, 2013 роках ОПОРА фіксувала випадки користування телефонами черговими у коридорах та інструкторами в аудиторіях) у 2014 році спостерігачами не зафіксовано випадків, коли б персонал використовував мобільні телефони в рекреаційних зонах та безпосередньо в аудиторіях. Щодо перевірки туалетних кімнат та виявлення заборонених технічних засобів зв’язку, друкованих чи рукописних матеріалів, то, незважаючи на переважно сумлінне ставлення чергових до цих моментів, шпаргалки в туалетах виявляли як персонал, так і громадські спостерігачі.

Ситуація з дотриманням процедур проходження зовнішнього оцінювання з боку учасників тестування є дещо гіршою. За даними Івано-Франківського РЦОЯО (http://www.test.if.ua/) у Чернівецькій області завчасно роботу над тестами у зв’язку із виявленням фактів порушень припинили 6 абітурієнтів (українська мова та література – 2; математика – 2; історія України – 1; хімія – 1). В усіх випадках порушники були виявлені під час технологічної перерви та перевірки учасників металодетекторами. Дещо курйозний випадок, що завершився вилученням з пункту тестування, стався під час ЗНО з математики 12 червня у Чернівецькій ЗОШ № 24. Під час технологічної перерви при перевірці одного із абітурієнтів спрацював металодетектор, відповідно міліціонер попросив продемонструвати, що у того в кишенях. Технічних засобів у кишенях не виявилося, проте, виявилися паперові шпаргалки.

Процедура застосування металодетекторів сприяла дотриманню процедур ЗНО. У Чернівецькій області металошукачі застосовувалися на всіх пунктах тестування, де були присутні спостерігачі. Досвід інших областей, на жаль, вказує на нерівномірне використання такого засобу контролю як металошукачі різними регіональними центрами оцінювання якості освіти. Окрім того, спостерігачі повідомляють, що правоохоронці по-різному ставляться до ретельності перевірки абітурієнтів металодетекторами під час технологічних перерв.

Загалом, у Чернівецькій області спостерігачі ОПОРИ не зафіксували випадків перешкоджання їхній роботі персоналом пунктів тестування та констатують переважно приязне ставлення до себе. У 2014 році вдалося налагодити тіснішу співпрацю та обмін оперативною інформацією з відділом тестових технологій та ЗНО Групи моніторингу, яким завідує Любов Якименко, що теж позитивно впливало на координацію дій між персоналом на пунктах тестування та громадськими спостерігачами.

Детальніше із всеукраїнським звітами з різних сесій ЗНО можна ознайомитися за посиланням: http://oporacv.org/pro-scho-potribno-pamyataty-uchasnykam-zno-2014/

Детальніше:
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, e-mail: g.sorochan(at)opora.org.ua
Любов Якименко, тел.: +380501046840

Додаткова інформація: Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).