У середу, 25 червня, в конференц-залі “Волинь-Медіа” відбулась прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА щодо результатів громадської кампанії спостереження за ЗНО-2014 у Волинській області.

За словами координатора кампанії спостереження за ЗНО у Волинській області Дмитра Безвербного, під час основної сесії стандартизованого тестування, ОПОРА проводила своє спостереження у 15 регіонах України. А саме: Запорізька, Харківська, Дніпропетровська, Черкаська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Вінницька, Чернівецька, Рівненська, Львівська, Волинська, Івано-Франківська, Закарпатська області та м. Київ. Спостерігачі ОПОРИ моніторили не усі іспити, а лише  зовнішнє незалежне оцінювання з англійської, німецької, французької та іспанської мов (03.06.2014 р.), української мови та літератури (5-6.06.2014 р.), математики (12.06.2014 р.), історії України (20.06.2014 р.), та біології (25.06.2014 р.).

На Волині, громадянська мережа ОПОРА вдруге проводить кампанію спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням. Цього року, як і попереднього, спостереження здійснювалось у м. Луцьку, м. Ковелі та смт Маневичі. До процесу спостереження було залучено 11 спостерігачів.

Як зазначив Дмитро Безвербний, зовнішнє незалежне оцінювання – 2014 проходить відносно спокійно, без значних порушень. Станом на 24.06.2014, за даними Українського центру оцінювання якості освіти, за період складання ЗНО у Волинській області 10 абітурієнтів було позбавлено права складати ЗНО (8 через виявлення технічних засобів; 2 через виявлення шпаргалок); 15 абітурієнтів було не допущено до складання ЗНО через відсутність необхідних документів (паспорт або інший документ, що посвідчує особу; сертифікат ЗНО). Жодної апеляції від абітурієнтів щодо порушення процедури ЗНО не зафіксовано.

Щодо роботи персоналу пунктів тестування (уповноважені, відповідальні, інструктори та чергові), то спостерігачі вцілому характеризують їх роботу як компетентну та професійну. Водночас, зафіксовані поодинокі факти, коли інструктори забували наклеїти наліпку, або чергові користувались особистими речами.

Цього року продовжується практика використання металодетекторів під час технологічних перерв, для перевірки наявності технічних засобів у абітурієнтів.  Є велика ймовірність, що саме через загальне використання металодетекторів у всіх аудиторіях, зменшилась кількість вилучень технічних засобів в учасників ЗНО.

Щодо додаткової сесії (1-15 липня), то попередньо Українським центром оцінювання якості освіти визначено, що волинські абітурієнти здаватимуть її на базі приміщення Волинського інституту економіки та менеджменту. На даний момент зареєстровано близько 40 волинських абітурієнтів, які хочуть взяти участь в додатковій сесії, але ця цифра може вирости.

Окрему увагу Дмитро Безвербний приділив питанню прав спостерігачів під час ЗНО.  Відповідно до п. 4.7.5. Положення  «Про громадський контроль за проведенням в Україні зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів і зарахуванням до вищих навчальних закладів» спостерігач не має права заходити та виходити з аудиторій після початку  виконання  завдань  учасниками  ЗНО (крім виникнення позаштатних ситуацій).

«Дана норма обмежує права спостерігачів та заважає проведенню якісного спостереження. Адже, якщо спостерігач залишається під час тестування в аудиторії, то він не може простежити роботу чергових, а якщо лишається на коридорі, то не може моніторити роботу інструкторів. Ми рекомендуватимемо відповідним органам влади змінити цю норму та дозволити спостерігачам не заходити в аудиторію після початку виконання завдань абітурієнтами,  але дозволити виходити з аудиторії тільки один раз», - зазначив Дмитро Безвербний.

Контакти координатора спостереження за ЗНО-2014 у Волинській області:
Дмитро Безвербний – 063-413-60-45

Додаткова інформація:
Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).