Представники так званої «Донецької народної республіки» блокують роботу дільничних комісій у день виборів. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку.

У Докучаєвську (61 виборчий округ) група озброєних людей захопили дільничні виборчі комісії №140792, №140803, №140800.

За словами членів комісії, бойовики увірвалися на дільниці та почали вимагати закрити їх. Терористи опечатали сейфи, в яких зберігається вся документація дільничних комісій. Голосування на цих дільницях не відбудеться.

Слід зазначити, що ДВК № 140803 та №140800 були повністю підготовленими, щоб в день виборів провести голосування.

У 46 окрузі під час підготовчого засідання дільнична виборча комісія № 140061 в селищі Калініно (Артемівській район) була захоплена представниками ДНР. Бойовики увірвалися в приміщення комісії зі зброєю. Спостерігач ДОО «Комітету виборців України» та Громадської мережі ОПОРА отримав погрози на свою адресу.

Виборча комісія вирішила закрити виборчу дільницю. На цей момент наш спостерігач та члени дільничної виборчої комісії знаходяться в безпеці.

Водночас члени відповідної окружної виборчої комісії зазначили, що дільниця не працюватиме також і через те, що туди не завезено бюлетеней.

Про громадське спостереження за виборами

Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16