Спостерігачі Мережі ОПОРА зафіксували в харківській підземці рекламу, схожу на агітацію кандидата в Президенти України Петра Порошенка. Подібне розміщення передвиборної агітації можна розцінювати як таке, що містить елементи порушення виборчого законодавства.

 

news 21 05 Kharkivska obl 2

За тиждень до виборів на станціях харківського метрополітену та в вагонах метро з'явилася реклама наступного змісту: “25 травня. Твій голос вирішальний. Час жити по-новому”. Зокрема, рекламні носії розташовані в вагонах Холодногірсько-Заводської та Олексіївської лініях, всередині станцій метро Спортивна, Історичний музей, Радянська.

На плакатах відсутні вихідні дані. Але шрифтове написання та основний слоган “жити по-новому” можуть асоціюватися у виборця з агітаційною продукцією Петра Порошенка.

Звісно, через те, що на рекламних носіях не вказаний замовник, складно довести причетність Петра Порошенка до даної рекламної кампанії. Але згадування в самому тексті слів “25 травня”, “голос” може означати, що даний вид реклами близький до передвиборної. Це в свою чергу означає, що розміщення подібної реклами мало би відповідати нормам Закону України “Про вибори Президента України”. У цьому випадку, на нашу думку, порушені два пункти статті 64 Закону, де йде мова про обмеження щодо ведення передвиборної агітації.

У пункті 16 говориться про заборону виготовлення та розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Пункт 21 цієї ж статті забороняє розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами в приміщеннях організацій комунальної форми власності. Власником метрополітену є комунальне підприємство “Харківський метрополітен”.

news 21 05 Kharkivska obl 7

 

 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.