Декілька днів назад на «дошці ганьби», що на Театральній площі міста, були розміщені матеріали проти кандидата у президенти Петра Порошенка. Примітно, що неподалік у наметі роздавали агітаційні матеріали на підтримку іншого кандидата – Юлії Тимошенко.

ternopil antyahit porosh

21 травня декілька годин дошка була пустою, оскільки хтось позривав всі листки із написами проти Порошенка. Вже по обіді, попри те, що на площі людей було чимало, чоловік, який сидів у наметі на підтримку Тимошенко, спокійно підійшов собі до дошки і почав розклеювати матеріали з агітацією проти Порошенка.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно із статтею 58 ч.1 Закону України «Про вибори Президента України» «передвиборча агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборча агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України». Також згідно із цією ж статтею частиною 1 пунктом 6, однією із форм передвиборчої агітації є «розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами».

Варто відмітити, що сьогодні кількість інформації на дошці вже збільшилася майже вдвічі. Окрім того, на жодному із наклеєних листків не було вихідних даних, а згідно з статтею 59 частиною 3, «друковані матеріали передвиборчої агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

Основний зміст листівок: «Чому не варто голосувати за Петра Порошенка» і 10 аргументів, «Сходи влади Петра Порошенка» зроблені у вигляді зростання його капіталу. Окрім того, наведено цитати Маргарет Тетчер та Вінстона Черчилля про дебати та про політика, який від них відмовляється.

Коли чоловіка, котрий розклеював всі ці матеріали, запитали, чи він представляє когось із кандидатів, той не вагаючись зізнався, що представляє Юлію Тимошенко, а розклеює все це для того, «щоб люди знали правду, бо не у всіх є Інтернет вдома». «І ми не для того стояли на Майдані, щоб зараз він прийшов до влади», - представник Юлії Володимирівни емоційно намагався пояснити свою позицію, а також сказав про те, що ОПОРА начебто не є незалежною організацією.

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Організація працює задля розвитку громадянського суспільства в Україні як фундаменту суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держава.

Прес-секретар Громадської мережі ОПОРА у Тернопільській області

Мар’яна Феник
0966761411
 
За коментарями звертайтеся:
Василь Томчишин,
координатор спостереження ОПОРИ у Тернопільській області
0634498786
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.