Українці масово попіклувались про голосування не за місцем реєстрації. Всього 171 078 громадян України написали заяви до відділів ведення Державного реєстру виборців про тимчасову зміну місця свого голосування на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року. 34 % з них, як повідомив заступник керівника Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах, це члени дільничних виборчих комісій.

ХТО: Найчастіше про голосування в іншому місті піклувались виходці із Львівщини - 14 106 осіб,  Дніпропетровщини - 13 674 та міста Києва - 10 691 особа. Варто зазначити, що станом на 2 травня, найактивніше місце голосування змінювали жителі Криму - 456 осіб, Львівщини - 368 та Хмельниччини - 350 осіб. Всього на початок травня 5 152 громадяни потурбувались про свій голос не за місцем реєстрації. Як бачимо, всього за два з половиною тижні кількість виборців, які змінили місце голосування зросла у 33 рази. ОПОРА також приєдналась до популяризації інформації щодо зміни місця голосування, розповсюджуючи просвітницькі ролики для виборців.

КУДИ: Найчастіше українці виявляли бажання проголосувати у Києві - 20 257 осіб, у Львові - 14 032 та в Київській області - 13 531 особа.

4 451 жителів Криму та 1 587 жителів м. Севастополь змінили місце голосування. Найбільше жителів півострова виявили бажання проголосувати в Києві - 1 483, в Миколаєві - 763 та Київській області - 442 особи.

361 українець, який перебував за кордоном, змінив місце голосування. Найчастіше ті, хто повернуться 25 травня в Україну, голосуватимуть у Львові, Києві та Івано-Франківську. Натомість 6 519 українців голосуватимуть в інших державах світу. Серед таких відповідальних громадян найбільше уродженців з Житомирщини, Волині та Київщини. 

Нагадаємо, змінити місце голосування, написавши заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців, можна було до 19 травня включно. Нагадуємо, що ця процедура вимагає повторення перед другим туром виборів, якщо це буде необхідно.

На початку травня Громадянська мережа ОПОРА розробила серію анімаційних роликів, які стосуються процедурних виборчих питань. Серед них також був ролик «Як змінити місце голосування» (українською мовою, субтитри - російською і криськотатарською), який переглянули на Youtube-каналі ОПОРИ більш як 20 тис. користувачів. У цілому ж просвітницькі ролики мережі транслювалися на головних телеканалах країни (Перший національний, Громадське ТБ, 24 канал, 112 канал, 5 канал, ZIK, Еспресо), Інтернет-ресурсах (pravda.com.ua, radiosvoboda.org, tsn.ua, theinsider.ua, ictv.ua та ще близько 200 сайтів), а також активно поширювалися користувачами у соцмережах.

 Довідково:                                                                                                                                        

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.