Громадське спостереження ОПОРИ за виборами – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль

За перебігом голосування стежитимуть 3 000 спостерігачів ОПОРИ

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

Порушення, допущені у роботі ОВК

Окружні виборчі комісії Івано-Франківської області розпочали роботу вчасно та без проблем, чого не кажеш про їхню подальшу діяльність. Дві ОВК порушили встановлені законом терміни державної реєстрації – це ОВК № 85 (центр - Тлумач) та ОВК № 90 (центр - Снятин).

При утворенні ДВК окружні виборчі комісії  № 87 (центр - Долина) і № 89 (центр - Коломия) порушили принцип пропорційного розподілу керівних посад між кандидатами.

Під час утворення дільничних виборчих комісій всі ОВК Івано-Франківської області зіткнулись з проблемою недостатньої кількості поданих довіреними особами кандидатів кандидатур до складу ДВК, для утворення ДВК у мінімально необхідному кількісному складі. Тому ОВК були вимушені самостійно доукомплектовувати кадрами ДВК. Як наслідок, ОВК № 88 (центр - Надвірна) та № 90 (центр - Снятин) утворили ДВК із запізненням на один день.

На Прикарпатті є активними лише 8 кандидатів

У Івано-Франківській області агітаційна активність зафіксована за кандидатами Юлією Тимошенко, Петром Порошенком, Анатолієм Гриценком, Олегом Тягнибоком, Ольгою Богомолець, Олегом Ляшком, Михайлом Добкіним та Валерієм Коновалюком. Всі інші кандидати агітаційної роботи в області не проводять.

Розміщення політичної реклами на білбордах, поширення друкованої інформаційної продукції з агітаційних наметів, проведення зустрічей з виборцями та розміщення у ЗМІ інформаційних матеріалів агітаційного характеру для здобуття симпатій виборців застосовують Петро Порошенко, Анатолій Гриценко та Олег Ляшко. Юлія Тимошенко та Олег Тягнибок використовую всі вищевказані інструменти агітації, крім політичної реклами на білбордах. Не використовує білборди і агітаційні намети у своїй кампанії Ольга Богомолець.

Валерій Коновалюк та Михайло Добкін, крім розміщення політичної реклами на білбордах, не використовують інших інструментів агітації. Проявів активної діяльності виборчих штабів цих двох кандидатів чи ознак, які свідчили б про повноцінне функціонування виборчих штабів Добкіна і Коновалюка – не зафіксовано. Крім того, до складу ДВК Івано-Франківської області Михайло Добкін делегував лише 97 своїх представників, а Валерій Коновалюк не делегував жодного.   

Про порушення у веденні агітації

Факти застосування чорного піару та порушення стандартів виборчої агітації на Прикарпатті не мають такого масового і систематичного характеру, як на парламентських виборах 2012 року. Білборди з агітацією Михайла Добкіна були пошкоджені зеленкою у перші дні їхньої появи, а проти Петра Порошенка територією області поширюється інформаційний бюлетень «Тільки факти», з сумнівними вихідними даними та інформаційним  змістом, що спрямований на формування негативного іміджу кандидата.

Спостерігачі зафіксували появу цієї газети спершу в Івано-Франківську, пізніше її почали розповсюджувати на території цілого Прикарпаття. Слід зауважити, що аналогічні друковані матеріали проти Порошенка були виявлені в інших областях, тому це дає підстави вважати, що ці дії здійснюються централізовано.

Долучись до створення “Мапи порушень”!

Щоб виборці мали можливість відслідковувати порушення виборчого законодавства, які зафіксували спостерігачі, Громадянська мережа ОПОРА створила «Мапу порушень». Мапа дозволяє отримувати інформацію про порушення як в межах всієї України, так і в межах Прикарпаття чи інших окремих регіонів. За перших два дні з моменту запуску проекту мапу відвідали майже 17 тисяч людей з цілого світу.

Для зручності користувачів мапа дає можливість отримувати інформацію про порушення виборчого законодавства за типом порушень та суб’єктами порушень. На цьому інформаційному ресурсі виборці мають можливість також ознайомитись зі звітами за результатами спостереження за виборами.

ОПОРА закликає виборців не лише стежити за порушеннями, але й самим проявити громадянську позицію і допомогти спостерігачам фіксувати порушення. Якщо виборець виявив порушення, то за допомогою функції «Повідомити про порушення», якою наділена «Мапа порушень», він може про це повідомити спостерігачів ОПОРИ. Після цього спостерігачі перевірять достовірність поданої виборцем інформації. Якщо інформація про порушення підтвердиться – вона буде розміщена на мапі порушень. Це дозволяє не лише інформувати виборців про перебіг виборчого процесу, але й залучати їх до спостереження за виборами.

Основні типи класифікації порушень: підкуп виборців, порушення правил передвиборчої агітації, участь та незаконний вплив посадових осіб на хід виборчого процесу, незаконний вплив на виборчий процес з боку правоохоронних органів, перешкоджання веденню передвиборчої агітації, тиск на ЗМІ, незаконне голосування, фальшування виборчої документації, порушення таємниці голосування, маніпуляції з бюлетенями, пошкодження виборчої скриньки, процедурні порушення.

Спостерігачів навчають в Інтернеті

Для допомоги спостерігачам Громадянська мережа ОПОРА створила також навчальну програму для спостерігачів за виборами, яку можна знайти на офіційному сайті організації. Цей інформаційний продукт надає зручний доступ до форм документації, яка необхідна під час спостереження за виборами, на ньому зібрана необхідна для спостереження законодавча база, розміщено посібник та поради щодо ефективного спостереження, а також передбачена функція онлайн-перевірки знань спостерігача.

За допомогою команди молодих розробників Дениса Резніка та Катерини Пилипенко Громадянська мережа ОПОРА втілила давній задум і зробила процес моніторингу виборів зручним і доступним. Відтепер кожен власник мобільного пристрою (смартфону, планшету, смартбуку чи нетбуку на операційній системі Аndroid), після завантаження мобільного додатку, матиме зручний інструмент кваліфікованого спостерігача та активного виборця. Завантажити мобільний додаток «Вибори - посібник спостерігача» можна через онлайн-мережу додатків «Android Play Store» у вашому пристрої або за посиланням  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.egovernment