15 травня до Ужгорода завітав поет Дмитро Павличко. Як анонсували афіші, в Закарпатській обласній бібліотеці мала відбутися «зустріч творчої інтелігенції Закарпаття з відомим українським поетом та громадським діячем Дмитром Павличком». Але як сказав сам поет, основна мета його приїзду була дещо іншою. Майже одразу, пан Павличко, повідомив присутніх, що має обмаль часу і приїхав в Ужгород, як довірена особа кандидати на пост Президента України Петра Порошенка. Потім поет розказав про знайомство з політиком і позитивне враження від спілкування з ним,  а також про переваги Порошенка як кандидата.

uzhhorod Pavlychko

Дмитро Павличко дуже наполегливо закликав голосувати за Петра Порошенка, зокрема й такими словами:  «вся Україна стоїть за Порошенка», «ми мусимо і повинні за нього проголосувати», «нам треба зрозуміти, де ми є: або ми обираємо Порошенка у першому турі,  або ми це залишаємо на другий тур і тоді весь світ скаже, що українці не вміють голосувати, бо вся Україна каже, що вона за Порошенка».

Також поет звернувся й до угорців: «не будемо ми з вам сваритися, ви маєте все: і мову, і університети, і кафедри, і ми будемо з вами в одній Європі. Колись Угорщина одна з перших підтримала незалежну українську державу, то підтримайте її і тепер».

Щодо «чорного піару», який розповсюджується проти Перта Порошенка, поет сказав, що треба «забути все старе і рухатися далі, бо цей бруд нікому не на користь». На останок Дмитро Павличко заявив, що кандидатів є багато, бо їх готував Янукович і давав їм гроші, щоб розтягнути голоси, але всі мають прийти 25 травня на вибори і проголосувати за єдиного достойного.

Загалом дві треті своєї сорокахвилинної зустрічі Дмитро Павличко присвятив агітації і тільки невелику частину часу спілкуванню на теми історії та творчості. Автор подарував комплекти своїх десятитомників Закарпатській Обласній бібліотеці та Ужгородському національному університету.

Хоча зустріч і анонсувалася як творчий вечір, більшу частину часу Дмитро Павличко агітував за кандидата  П.Порошенка, від якого власне є довіреною особою.

 Згідно з  статтею 58 частиною 7-ю Закону України «Про вибори президента України» «Кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, має право на договірній основі за рахунок коштів виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

У частина 9-ій  цієї ж статті наголошено, що  у разі якщо будинок (приміщення) незалежно від форми власності було надано для проведення передвиборного публічного заходу чи передвиборної агітації за одного кандидата на пост Президента України, власник (володар, користувач) цього будинку (приміщення) не має права відмовити в його наданні на тих же умовах іншому кандидату на пост Президента України. Зазначена вимога не стосується приміщень, що перебувають у власності чи постійному користуванні партій - суб'єктів виборчого процесу.

Тож, якщо Закарпатська обласна бібліотека безоплатно, без відповідного договору надала приміщення для фактичної агітації за П.Порошенка, то надалі має надавати це ж приміщення на такій самій основі для проведення агітації усім іншим кандидатам в Президенти України.

uzhhorod Pavlychko2

За коментарями звертайтеся:
Володимир Феськов,
координатор громадського спостереження
за виборами Президента України у Закарпатській області
+380 66 317 36 13,  [email protected] 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.