У Черкасах на паркані навколо КП «Центральний стадіон» Черкаської міської ради» розміщений агітаційний банер «Партії промисловців і підприємців України». У ньому подані портрети та місце роботи вісьмох кандидатів в депутати до міської ради та заклик голосувати за партію, яка йде під номером 3 у виборчому бюлетені.

cherkasy

Паркан, на якому розташована зазначена агітація, не входить до списку місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації у місті Черкаси, затвердженого рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 26 березня 2014 року. Варто зазначити, що відповідно до статті 49, пункту 10 Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів": «Плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування. Відповідні місця мають бути визначені та обладнані не пізніш як за 45 днів до дня виборів».

Окрім того, банер не містить жодних вихідних даних, що суперечить статті 49, пункту 8 цього ж Закону: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.