У Мукачеві в Дитячо-юнацькій спортивній школі (вул. Духновича, 93), на якій разом з тим знаходиться виборча дільниця №210688, розміщені агітаційні плакати кандидата на пост Президента України П.Порошенка, що є порушенням виборчого законодавства. Агітація розміщена на вхідних дверях та в середині будівлі.

mukachevo dvk4

Голова ОВК №70, Пучковський Сергій (від кандидата Дмитра Яроша)та член комісії Носалюк Сергій (від Михайла Добкіна) спершу відмовилися надати представнику ОПОРИ інформацію про виборчу дільницю №210688 і просили звернутися із запитом на інформацію. Але після того, як їм вказали, що відповідно до ст.13 ЗУ «Про вибори Президента України» виборчий процес є публічним і відкритим, представнику ОПОРИ показали газету «Супер Інфо», у якій зазначалося, що головою ДВК є представник Расчуркін Сергій  (від Олега Ляшка), а також вказувався стаціонарний номер телефону дільниці.

На ДВК чергували  2 її члени, які повідомили, що 15 травня має відбутися заміна голови  дільничної виборчої комісії, а відповідне подання уже надіслане до ОВК. Також члени ДВК зауважили, що не мають ніякого відношення до агітації, вони її не вивішували, тож нічого зробити не можуть.  Натомість, вони порекомендували звернутися до керівництва ДЮСШ, бо, за їхніми словами, це була вказівка директора.

У телефонній розмові з представником ОПОРИ директор ДЮСШ Панкулич Ігорь заявив, що теж не знає, хто розмістив агітаційні плакати, і накаже їх зняти, але разом з тим поцікавився, чому це заборонено. Адже, за його словами, агітація висить не безпосередньо на приміщеннях, де працюють члени ДВК, а на будівлі спортивної школи.

Варто зазначити, що на засіданні ОВК, яке відбулося в той день, коли надійшло повідомлення про порушення, члени комісії не розглядали питання агітації на дільниці.

Згідно з частиною 21 статті  64 Закону «Про вибори Президента України»: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності".

У статті 13 цього ж Закону вказано, що:с2. Для забезпечення публічності і відкритості виборчого процесу виборчі комісії відповідно до своїх повноважень:

1) оприлюднюють відомості про свій склад, місцезнаходження та режим роботи, про утворення територіальних виборчих округів і виборчих дільниць, про час і місце проведення голосування, про основні права виборців, у тому числі про право оскарження неправомірних рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, їх керівників, інших посадових та службових осіб, які порушують або обмежують виборчі права;

4) надають іншу інформацію у випадках, передбачених цим Законом.

А в статті 26 зазначено:

1. Окружна виборча комісія щодо організації підготовки і проведення виборів Президента України:

1) здійснює контроль за додержанням законодавства про вибори Президента України;

16) розглядає в межах своїх повноважень звернення, заяви і скарги щодо організації та проведення виборів у межах територіального виборчого округу, а також звернення, заяви і скарги на рішення та дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій та/або їх членів і приймає щодо них рішення.

mukachevo dvk2

За коментарями звертайтеся: 
Володимир Феськов,
координатор громадського спостереження
за виборами Президента України у Закарпатській області
+380 66 317 36 13 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.