Верховна Рада ухвалила важливі зміни до Закону «Про вибори Президента України» з метою гарантування безпеки членам виборчих комісій, а також безпеки транспортування виборчої документації. Ці зміни є надактуальними, зокрема, для забезпечення безпеки виборчого процесу у Луганській та Донецькій областях, адже в цих регіонах випадки залякування, погроз і, навіть, озброєних нападів на приміщення окружних виборчих комісій і член виборчих комісій трапляються все частіше.

Передбачається, що не пізніше ніж за 10 днів до дня виборів органи МВС повинні забезпечити цілодобову охорону приміщень окружних виборчих комісій (ОВК), а також - у разі необхідності за зверненням Центральної виборчої комісії, органів ведення Державного реєстру виборців. Також у виняткових випадках місце знаходження окружних виборчих комісій (ОВК) може бути зміненим за поданням відповідного голови облдержадміністрації та знаходитися поза межами відповідного територіального виборчого округу.

Відповідні законодавчі зміни прийнято сьогодні 240 голосами народних депутатів на засідання Верховеої Ради України. Зміни вступають у силу після підписання  виконуючим обов'язки Президента України О. Турчиновим у день оприлюднення закону.

Законом передбачені наступні зміни:

 1. Зміна місцезнаходження окружних виборчкомів (ОВК)

Місцезнаходження окружних виборчкомів (ОВК) може бути змінене ЦВК за поданням відповідного голови облдержадміністрації та знаходитися поза межами відповідного територіального виборчого округу. За поданням голів обласних державних адміністрацій, приміщення для цих виборчих комісій можуть надаватись поза межами відповідного територіального виборчого округу.

2. Передавання попереднього списку виборців та іменних запрошень до ДВК

Орган ведення Державного реєстру виборців не пізніш як за десять днів (раніше передбачалося - не пізніш як 16 днів) до дня виборів у приміщенні, в якому він розташований, передає один примірник попереднього списку виборців та виготовлені іменні запрошення, передбачені частиною другою статті 32 цього Закону, відповідній дільничній виборчій комісії.

 3. Доставляння іменних запрошень виборцям

Дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці не пізніше як за сім днів (раніше передбачалося – 12 днів) до дня виборів надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, отримане від органу ведення Державного реєстру виборців, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування.

 4. Обовязкова ЦІЛОДОБОВА ОХОРОНА приміщень окружних виборчкомів та (за зверненням ЦВК) органів ведення Державного реєстру виборців

Органи внутрішніх справ зобов'язані не пізніш як за 10 днів до дня виборів забезпечити цілодобову охорону приміщень окружних виборчих комісій, а також - у разі необхідності за зверненням Центральної виборчої комісії, органів ведення Державного реєстру виборців.

 5. Посилено охорону під час транспортування і передачі документів до окружних виборчкомів

Відтепер транспортування виборчої документації від ДВК до ОВК (документів, зазначених у ч. 10 ст. 79  Закону «Про вибори Президента України»), здійснюється головою дільничної виборчої комісії або заступником голови та іншими двома членами цієї комісії під охороною у супроводі працівників органів внутрішніх справ, а у разі необхідності за зверненням Центральної виборчої комісії - співробітників Служби безпеки України. Раніше було передбачено супровід лише одного представника МВС.

 6. Посилено охорону під час транспортування виборчої документації ОВК

Транспортування виборчої документації ОВК і ДВК (повний список документів, зазначених у ч. 6 ст. 83  Закону «Про вибори Президента України»), здійснюється головою окружної виборчої комісії або заступником голови та іншими двома членами цієї комісії, які повинні бути представниками різних кандидатів, під охороною у супроводі працівників органів внутрішніх справ, а у разі необхідності за зверненням Центральної виборчої комісії - співробітників Служби безпеки України. Раніше було передбачено супровід лише одного працівника органів МВС.

Текст змін до Закону України «Про вибори Президента України».

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.