Як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, мала дільниця № 120474 села Чумаки П'ятихатського району не забезпечені транспортом та водієм.

Мала дільниця села Чумаки П'ятихатського району ще й досі не забезпечена транспортом та водієм. На сьогоднішній день для членів комісії це стало справжньою проблемою, адже в них немає можливості виїхати до Територіальної виборчої комісії та отримати виборчі бюлетені.

Спостерігачі ОПОРИ отримали коментар Реведенського Олександра Григоровича, голови Верхньодніпровської територіальної виборчої комісії № 34, до якої прилягає дільниця. «Право на забезпечення транспортом мають лише великі та середні дільниці. Для малої дільниці не передбачено забезпечення транспортом та водієм за постанова ЦВК № 31 від 14 березня 2014 року ч.1 п.2. Допомогти їм у вирішенні цього питання повинні органи місцевої влади», - зазначив голова ТВК №34.

Після цього спостерігачі зв'язалися з головою Саксоганської сільської ради Кривохатько Миколою Івановичем, але він заперечив свою участь у вирішенні цієї проблеми. «Не знаю, що робити! У них мала дільниця, їм взагалі не передбачений транспорт. Хай їдуть до Саксоганської комісії і разом з ними отримують бюлетені!» - повідомив сільський голова.

Згідно зі ст.39 Закону України «Про вибори Президента»: «Органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи зобов'язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень: надавати їм необхідні приміщення відповідно до нормативів, що встановлюються цим Законом та прийнятими відповідно до нього актами Центральної виборчої комісії; забезпечувати їх охорону, а також охорону виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації; надавати згідно із встановленими Центральною виборчою комісією нормами транспортні засоби, засоби зв'язку, обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій. Порядок оплати зазначених послуг та відшкодування встановлюється Кабінетом Міністрів України». У Законі також вказано, що закупівля товарів, оплата робіт, послуг для підготовки і проведення виборів Президента України під час виборчого процесу здійснюються виборчими комісіями за рахунок коштів Державного бюджету України без застосування тендерних (конкурсних) процедур в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.

 

Громадське спостереження ОПОРИ –це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.