Під час довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА за позачерговими виборами Президента України, спостерігач ОПОРИ відвідав місто Сокиряни та Кельменці, що розташовані в 207 виборчому окрузі. Спостерігачем було зафіксовано факти масового розміщення агітаційних плакатів ВО "Свобода" без вихідних даних, а також розміщення плакатів на приміщенні державного підприємства, що є порушенням Закону про вибори Президента.

Під час візиту до міста Сокиряни Чернівецької області, що входить до 207 виборчого округу, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував випадки масового розміщення агітаційних плакатів ВО "Свобода" (афіші із логотипом ВО "Свобода", яка є суб’єктом виборчого процесу, із закликом прийти на агітаційну зустріч із народним депутатом Едуардом Леоновим).

1jlppp

Афіші не містили вихідних даних (тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів), як того вимагає ч. 3 ст. 59 Закону про вибори Президента. Один з плакатів був розміщений на приміщенні державного підприємства Укрпошта, що є порушенням ч. 21 ст. 64 закону: Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

2kle

Такі ж за змістом плакати без вихідних даних були зафіксовані і в місті Кельменці.

3jkll

Щодо самого візиту народного депутата Едуарда Леонова, який не анонсувався на обласному рівні в ЗМІ, то, за словами місцевих мешканців міста Сокиряни, зустріч з ним відбулась 7 травня за вказаною адресою.

Громадянська мережа ОПОРА подала інформаційний запит до Верховної ради України з метою дізнатися, чи не витрачав народний депутат на цей візит бюджетні кошти.

Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА  http://oporacv.org/ 

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.