Нараду з питань забезпечення підготовки та проведення позачергових виборів Президента України під головуванням очільника Чернігівської області, за повідомленням сайту облдержадміністрації, було проведено 5 травня. За спостереженням Громадянської мережі ОПОРА, даний захід належно не анонсувався та відбувся у закритому форматі і, очевидно, без участі громадськості.

Повідомлення про місце, дату та час засідання, дотичного до виборчого процесу, прозвучало з вуст начальника Чернігівського  гарнізону під час брифінгу, який проводився зранку того самого дня. Разом з тим, згаданий захід не анонсувався ані через регіональні медіа, ані через офіційний сайт облдержадміністрації. Зважаючи на ці обставини, спостерігач мережі ОПОРА вирішив відвідати «таємну» нараду.

За словами охоронця, вартуючого «спокій» структури обласного значення, захід мав непублічний характер. А спостерігач виборчого процесу попри те, що мав журналістське посвідчення, потрапити на нього права не мав.

До слова, питання організації роботи облдержадміністрацій виходить за межі виборчого законодавства. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №2263, робота місцевої держадміністрації, її апарату та структурних підрозділів є відкритою і гласною, за винятком розгляду питань, які становлять державну таємницю або належать до конфіденційної інформації, що є власністю держави. 

Згідно з виборчим законодавством, єдиний клопіт облдержадміністрації - це забезпечити ОВК та ДВК приміщеннями, офісною технікою тощо. Дільниці на території військових частин зазвичай не утворюються. Відповідно до ч. 3 ст. 6 ЗУ «Про вибори Президента України», військовослужбовці голосують на звичайних дільницях за межами військової частини. Очевидно, ці питання і обговорювалися у рамках заходу.

На питання, чому нарада була закрита, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату обласної державної адміністрації Валерій Анатолійович Білоокий відповідає наступне: «Якщо б захід не був публічний, інформація про нього не з’явився б сайті Чернігівської облдержадміністрації. А оскільки захід організовувався оперативно, у короткі строки, це просто була помилка охоронця».

 Ольга Різенко

прес-секретар
виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області

093 790 90 94

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.